Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Novi impulsi u obnovi Prebilovaca

Datum objave: ponedeljak, 3 oktobra, 2016
Objavljeno u Prebilovci
Veličina slova: A- A+

Na Tribini u Kulturnom i duhovnom centru ”Sveti kralj Milutin”, izgradnja Prebilovačke kuće u ovom selu (koju planira podići Udruženje ”Jadovno 1941.”), kao i prijedlog Pavla Buluta da se formira Fond za obnovu svake kuće u naselju dobili su punu podršku. 

30. septembar 2016. Tribina: "Memorijalni centar Prebilovačka kuća"
30. septembar 2016. Tribina: “Memorijalni centar Prebilovačka kuća”

U posljednje vrijeme, posebno nakon prošlogodišnjeg svještanja hrama Vaskrsenja Hristovog, sve je više znakova života u ovom srpskom naselju u kojem je u avgustu 1941. godine ubijeno preko 800 čeljadi a u potonjem ratu svaka od 118 kuća zapaljena a imovina prognanog naroda opljačkana.

Od maja mjeseca do kraja septembra, prema riječima paroha čapljinskog jereja Marka Gojačića, hram Vaskrsenja Hristvog i selo Prebilovce posjetilo je 5500 gostiju iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Ljetos, zahvaljujući aktivnosti Srpskog nacionalnog društva ”Prebilovci” obnovljen je potporni zid ispred kulturnog i duhovnog centra, obnovljeno stepenište, čatrnja (betonska cisterna za vodu),  obezbjeđene dvije kapije na ulazu u prostrano dvorište. To je, samo na prvi pogled, skromna investicija. Uloženo je oko 10 000 KM a posebna vrijednost je u tome što je neophodna sredstva obezbjedio velik broj malih donatora i što se potvrdilo da je obnova ovog mučeničkog sela briga velikog broja ljudi u vaskolikom srpstvu.

28. septembra građevinsko preduzeće ”Bišina” iz Mostara započelo je radove na obnovi tri kuće u selu; Jovana Lole Đurasovića, Dušana Dragićevića i Dušana Brnjašića. Investitor je Ministarstvo za raseljena lica Republike Srpske a radovi treba da budu završeni u naredna tri mjeseca.

Dva dana kasnije u ovdašnjem Kulturnom i druhovnog centru ”Sveti kralj Milutin”  održana je Tribina na kojoj se razgovaralo o izgradnji Prebilovačke kuće koju planira u ovom selu podići Udruženje ”Jadovno 1941.” iz Banja Luke.

Autor ideje da se formira Fond za obnovu svake kuće u Prebilovcima Pavle Bulut, u mlađim danima. Pismo u kojem je temeljito objasnio potrebu da se radi na obnovi svake kuće u Prebilovcima, napisao je kao 89-to godišnjak
Autor ideje da se formira Fond za obnovu svake kuće u Prebilovcima Pavle Bulut, u mlađim danima. Pismo u kojem je temeljito objasnio potrebu da se radi na obnovi svake kuće u Prebilovcima, napisao je kao 89-to godišnjak

Autor ideje da se formira Fond za obnovu svake kuće u Prebilovcima Pavle Bulut, u mlađim danima. Pismo u kojem je temeljito objasnio potrebu da se radi na obnovi svake kuće u Prebilovcima, napisao je kao 89-to godišnjak
Prije nego se publici, a bila je dosta brojna- gotovo svih 65 povratnika, obratio Dušan J. Bastašić predsjednik udruženja ”Jadovno 1941.” pročitano je pismo Pavla Buluta iz Beograda, savremenika događaja iz 1941. godine, kada su zloglasne ustaše NDH u Prebilovcima zvjerski ubile više od 800 čeljadi u jami Šurmanci i na još 48 mjesta u selu i njegovoj okolini. Pismo koje govori o obnovi svake kuće u Prebilovcima pročitao je predsjednik SND Prebilovci Milenko Jahura.

Kada su u pitanju Prebilovci i njihova obnova, aktivnosti i zadaci, kako ih je vidjeo Pavle Bulut, razvrstani su u 14 kratkih poglavlja. Naglašavajući da su u proteklom vremenu učinjenivrijedni koraci u obnovi spaljenih i porušenih Prebilovaca sredstvima države i donatora kao i ličnim sredstvima pojedinaca te kroz rad Mjesne zajednice, Srpskog nacionalnog društva Prebilovci (Beograd)  i SPC (Čapljinske parohije), Pavle Bulut se u pismu založio za formiranje Fonda za obnovu Prebilovaca. Mogući donatori sredstava bili bi, u prvom redu, Prebilovčani potomci žrtava koje su, od strane Svetog sinoda SPC proglašene svetiteljima ali i drugi donatori. Ukazano je i na potrebu odgovornijeg odnosa Federacije BiH, Republike Srbije i Srpske u obnovi Prebilovaca.

Izdvajanjem sredstava u Fond za obnovujoš uvijek čak 82 porušene kuće u jednom jednonacionalnom selu iz Neretvansko-mostarskog kantona Federacija, odnosno BiH bi u praksi potvrđivala koliko se napredovalo i koliko se napreduje na putu izgradnje tolerantnijih međunacionalnih odnosa koji afirmišu ovu zemlju na putu evropskih integracija. Međutim, prema izjavi koju je dao portalu Prebilovci-selo na internetu srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Prebilovci u kojima je obnovljeno svega 36 kuća danas su ”jedan od dokaza licemjerne politike iz FBiH. U tom entitetu svakodnevno, i institucionalno, ali i od federalnih političara, možete čuti insistiranje na multietničnosti, ali isključivo riječima, a skoro nikada u djelima”.

Obrazovanje Fonda za koji se zalaže jedan od dvojice danas živih Prebilovčana koji su dočekali 75-tu godišnjicu stradanja naroda i formiranje Odbora od 5 do 7 članova koji bi preuzeo brigu o koordinaciji poslova na obnovi sela- kako kuća ključnih za povratak tako i poljoprivrede i njegovih prirodnih resursa nije ništa drugo nego doprinos izgradnji i afirmaciji multietničke BiH.

img_1560-1Na kraju pisma Pavle Bulut sugeriše da ”zadatke u obnovi Prebilovaca, treba detaljno razraditi i usaglasiti na nivou Mjesne zajednice, Srpskog nacionalnog društva Prebilovci (Beograd) i Parohije SPC na čijem području se nalazi selo.” Tako usvojen program obnove Prebilovaca trebao bi imati dugoročni karakter ali i jasne godišnje planove.Kraj čitanja pisma Pavla Buluta dočekan je aplauzom prisutnih povratnika, što je najbolja potvrda šta povratnici misle o inicijativama koje je pokrenuo ovaj poznati i u narodu cjenjeni Prebilovčanin.

Sa izuzetnom pažnjom propraćena je prezentacija projekta Udruženja ”Jadovno 1941.” iz Banja Luke. Predsjednik udruženja Dušan J. Bastašić, na početku, posvetio je pažnju razlozima formiranja udruženja i njegovom radu i ciljevima, da bi najviše vremena posvetio projektu Prebilovačke kuće. Otkupljena je jedna od urušenih kuća u selu, zemljište sa porušenim objektima danas je u vlasništvu Udruženja ”Jadovno 1941.”. Pripremljen je i idejni projekat obnove kuće kao i izgradnja pratećih objekata koji u osnovu treba da budu to što je zamišljeno, Memorijalni centar.

vukasin-prebilovci-kuca-567Naglašavajući da je u Udruženju ”Jadovno 1941.” već duže vremena prisutna ideja da se negdje na području nekadašnje NDH podigne jedan objekat koji bi svojim sadržajima doprinosio njegovanju kulture sjećanja na stradale Srbe u Drugom svjetskom ratu, Dušan J. Bastašić je istakao kako su Prebilovci od početka bili najpogodnije mjesto za takav jedan objekat. U saradnji sa SND Prebilovci pronašli smo kuću Milana Buluta, jedinog preživjelog člana iz dosta brojne familije. Stradali su Milanova supruga, dva sina, dvije kćerke i Milanova maćeha. Bila je srećna okolnost da su poslijeratni korisnici kuće imali još jednu kuću u Prebilovcima tako da ovo udruženje nije doprinjelo da se familija pokojnog Žarka Buluta nema gdje vratiti. Naprotiv, obnovom kuće njenog prvog vlasnika u Prebilovcima će biti obnovljen jedan objekat više.
img_1558Predsjednik Udruženja ”Jadovno 1941.”, potom je govorio o sadržajima koje bi Prebilovačka kuća trebala imati. Idejno rješenje polazi od obnove stare kuće kao i izgradnje još jednog objekta u njenoj blizini. U centralnom objektu, gdje će prilikom izgradnje biti poštovan njegov raniji izgled, nalaziće se etno prostorija i galerijski prostor za organizaciju izložbi, književnih večeri i promociju filmova. Pored centralnog objekta planirano je podizanje još jedne zgrade za smještaj gostiju koji bi boravili u Prebilovcima. Rječju, kako je naglasio Dušan J. Bastašić, Prebilovačka kuća, kad sve bude završeno, biće u prilici da organizuje različite sadržaje čija realizacija će biti istinski doprinos njegovanju kulture sjećanja na stradale Srbe u NDH.

Učesnici u raspravi dali su punu podršku projektu Udruženja Jadovno 1941.

Govorili su Bojan Ekmečić, Mirjana Tripković, jerej Marko Gojačić, Miladin Ekmečić, Vesna Andrić, predsjednik udruženja “Ćirilica” iz Trebinja, Branko Ekmečić predsjednik Mjesne zajednice Prebilovci i autor ovog priloga na zavičajnom portalu.

Tekst: Aco Dragićević

Fotografije: Veljko Đinović

Izvor: Prebilovci – selo na internetu


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top