fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Novi antisrpski skandal u Hrvatskoj

Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel podnio je hrvatskom Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Viktora Kordića, glavnog urednika hrvatskog sajta „Dnevno.hr“, zbog, kako je Pilsel pisanim putem saopštio, nepodnošljivog govora mržnje protiv pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj.

Novi antisrpski skandal u Hrvatskoj (Foto:Dnevno.hr / screenshot)
Novi antisrpski skandal u Hrvatskoj
(Foto:Dnevno.hr / screenshot)

Kordić je na sajtu, gdje je glavni urednik, objavio proglas udruženja pod nazivom Inicijativa akademskih građana „Spasimo Rijeku“ u kome se upozorava na, kako stoji u proglasu, sistemsko pretvaranje riječkog univerziteta u „akademsku SAO Krajinu“, odnosno na „tiho posrbljavanje riječkog Sveučilišta“.

Proglas Inicijative akademskih građana „Spasimo Rijeku“ vrvi od teorija zavjere i upozorenja da Srbi iz Hrvatske lagano uzimaju taj jadranski grad u svoje ruke.

– U nekim verzijama Memoranduma SANU 2 apostrofira se Rijeka kao grad na koji se treba koncentrisati u zaposijedanju pozicija, posebno u obrazovanju, nauci i kulturi, jer je procijenjeno da su u Rijeci najpovoljniji uslovi za ostvarivanje prikrivene etničke dominacije. Zato je mart veoma važan mjesec za budućnost Grada Rijeke. Pozivamo na otrežnjenje i otpor planskom zaposijedanju institucija u Gradu Rijeci kojim bi se trebala promijeniti kulturna i politička fizionomija Grada, navodi se u proglasu.

Ipak, piscima proglasa najviše smeta to što bi sin predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća Milorada Pupovca trebalo da se zaposli na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, kao i to što je jedan od kandidata za mjesto rektora Univerziteta u Rijeci Snježana Prijić Samardžija, po nacionalnosti Srpkinja, prenosi „Sputnjik“.

Teolog, novinar i pisac Drago Pilsel, jedan je od prvih hrvatskih novinara koji je ukazao na zločine počinjene u operaciji „Oluja“.

Ovaj put, odlučio je da preduzme akciju i podnese krivičnu prijavu protiv onih koji u hrvatskim medijima šire govor mržnje prema srpskoj manjini. Proglas Inicijative akademskih građana „Spasimo Rijeku“ posljednji je u nizu napada, koji su posljednjih dana učestali, na hrvatske Srbe. Desničarska aktivistkinja Željka Markić zahtijevala je nedavno da hrvatska država uskrati pomoć listu Srpskog nacionalnog vijeća „Novosti“ zbog, kako je rekla, vrijeđanja hrvatskog naroda i diskriminatorske uredničke politike. Odmah potom su hrvatski veterani zahtijevali da iz Hrvatske budu prognani srpski politički lideri Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović.

Izvor: Blic

Vezane vijesti:

Frljić u Rijeci organizuje kontra-Oluju | Jadovno 1941.

Amnesti internešenel: Hrvatska diskriminiše manjine

Antisrpski skup centru Zagreba

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: