Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nova taktika u staroj strategiji zavadi pa vladaj – Odgovor ODKB

Bakir Izetbegović nije „s’ vrha pameti“ rekao da će pozvati islamski svijet da pomogne Bošnjacima, pogotovo ako izostane očekivana pomoć Zapada.

Piše: Dane Čanković, predsjednik SNP-Izbor je naš

Centar svjetske moći koji uglavnom kontroliše SAD, Englesku, Australiju, dio Vatikana, NATO, multinacionalne korporacije, banke, nije odustao od svoje stare, skoro do bez greške, usavršene strategije „zavadi pa vladaj“. Cilj te strategije nije samo da zagospodari čovječanstvom i svjetskim resursima, već na kraju da uništi čovjeka koji je ušao u proces anesteziranja duše, i napravi njihovog čovjeka, onog koji nema ljudsku prirodu.

Nova taktika u staroj strategiji podrazumijeva vještačko i medijsko dovođenje Bošnjaka na Balkanu u poziciju žrtve i podstrekivanje islamskog svijeta, prije svega Turske da zaštite Bošnjake, Muslimane. Uključivanje Turske u eventualni sukob na Balkanu ne može proći bez odgovora Rusije.

I upravo je to – sukob Srba i Bošnjaka, Turske i Rusije, Islama i Pravoslavlja – što taj Centar svjetske moći želi. To su pokušali i britanskim prijedlogom rezolucije o genocidu u Srebrenici u SBUN,  obaranjem ruskog vojnog aviona i ubistvom pilota, atentatom na ruskog ambasadora u Turskoj… 

Pravoslavlje, pa i Islam najveće su prepreke u ostvarivanju njihovog konačnog cilja, uništenje ljudske prirode.

Paralelno takvim mogućim događajima u drugom dijelu Evrope pokušaće razvijati konfliktni potencijal, kako bi ne samo Ukrajinu, već i druge države, a posebno Poljsku uvukli u rat protiv Rusije. Dakle, navedeni Centar svjetske moći bi tuđim rukama pokušao da „zadavi Medvjeda“. Ukoliko bi Rusija bila izolovana od čitave Evrope i ne daj Bože poklekla, ishod bi mogao biti poraz čovječanstva i samog čovjeka. Tako sagledavajući procese, za očekivati je da se u Evropi pojavi pokret buđenja – „Dobri čovječe probudi se“.

On bi se suprotstavio nepravednoj globalizaciji i ugrožavanju čovjeka i stao bi u odbranu prirodnog, normalnog čovjeka. Ukoliko ne dođe do takvog buđenja u Evropi i otporu nepravdi nestaće mogućnost postojanja jedinstvenog međunarodnog poretka i Ujedinjene nacije će izgubiti smisao postojanja, a čovječanstvo, Svijet, će se podijeliti u dvije interesne sfere, suštinski različite po načinu života i sistemu vrijednosti. Možda je priprema za to i pandemija korona virusom… Mala zanimljivost, gubi se ukus i miris, a onda je nebitna hrana koja se jede, nju mogu zamijeniti i posebne tablete.

Bez obzira što je predsjednik Bajden uhvaćen u svojevrsnu mišolovku i što on lično neće podsticati SAD i NATO  da prijeđu, za Rusiju, crvene linije, za očekivati je da će to uraditi neko drugi, tim prije što će Bajden teško moći da završi svoj predsjednički mandat.

Dobro bi bilo znati reakcije spomenutog Centra moći i bošnjačkih političara, u situaciji kada bi Dodik, kao nekad  Alija Izetbegović rekao „Žrtvovaću mir za nezavisnu BiH“, pardon, za nezavisnu Srpsku. Možda bi to oni jedva dočekali, jer bi takvu izjavu zloupotrijebili za strategiju „zavadi pa vladaj“.

Normalni Bošnjaci i Srbi neće više da se međusobno ubijaju za tuđe interese.

Polako, ali sigurno otvara se um i srce za istinu i sjećanje, da su preci današnjih Bošnjaka i Srba imali svoju crkvu koja je ukinuta nakon osmanskog osvajanja Bosne 1463. godine; Da su preci Bošnjaka i Srba služili se Glagoljičnim pismom (ćiriličnim), koje je u vrijeme uprave Benjamina Kalaja BiH nazvano Bosančicom (stvaranje podjela);

Neka mi se ne zamjeri, ali braćo Bošnjaci (ili kako god hoćete da se zovete), kraljevi vaših predaka su i naši kraljevi, srpski. Spomenuću samo Tvrtka Prvog Kotromanića. Neću spomenuti kako se potpisao Kulin ban u povelji koja je napisana glagoljicom 29. avgusta  1189. godine.

Ako smo svi međusobno povezani u vremenu „horizontalnom“ (aktuelnom trenutku),  ali istovremeno i u vremenu „vertikalnom“, povezani kroz genetsko naslijeđe i ako smo svi odgovorni za sve, onda smo u obavezi da pronađemo rješenja za kompleksne situacije iz prošlosti, a koje imaju negativne posljedice u budućnosti.

Nesumnjivo da je Otomanska imperija bila okupatorska sila na našim prostorima. U teškim vremenima bilo je ljudi koji su iz raznih razloga prihvatili vjeru okupatora, Islam. Od takvih koji su primili vjeru okupatora, bilo je mnogo onih koji su to uradili kako bi pomogli ne samo sebi i svojoj porodici, nego kako bi pomogli i svojoj braći, sestrama, i drugima koji su zadržali vjeru Pravoslavnu.

Takav odnos unutar rodbine, bez obzira na vjeroispovijest, prožimao se dvije, tri generacije, a onda… Bez obzira na sve, dobro bi bilo da današnji Srbi tog pretka koji je promijenio vjeru, doživljavaju žrtvom, a sadašnji Bošnjaci čiji je jedan predak odlučio (u ime svih njih) da iskoči iz toka naslijeđa i svojim činom je odredio drugačiju sudbinu svojih potomaka, koja se suštinski razlikuje od njihovih pradjedova, iz sadašnjnjeg ugla, čin tog pretka, dožive kao grijeh.

I za taj grijeh je moguće pokajanje. Gotovo da je sigurno da su se takvi događaji kroz prošlost i morali izdešavati.

Srbi i Bošnjaci moraju doći do istorijskog dogovora koji je utemeljen na istini i dobar za sve dobronamjerne a pogotovo za njihove potomke. Taj plan, postizanje dogovora  će se realizovati, jer je to Božiji plan.

Ukoliko, ne daj Bože, nepravedni Svjetski centar moći uspije u svojoj staroj strategiji i počne sukob na našim prostorima predstavnici srpskog naroda trebaju razmotriti mogućnost i način kako da pozovu Organizaciju Dogovora o kolektivnoj bezbijednosti  (ODKB) u pomoć.

ODKB se pokazao i kroz aktivnosti u Kazahstanu, da je brz, plodonosan, i obezbjeđuje mir ne miješajući se u unutrašnje stvari države.  Dolazi po pozivu legitimnih vlasti za razliku od NATO-a koji često nasilno interveniše i za sobom ostavlja razrušenu i podijeljenu zemlju, poput Iraka, Libije, Avganistana, Ukrajine…

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: