Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nosović: Istinom protiv zaborava i laži o stradanju Srba

Novoizabrani predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović rekao je da je ova organizacija jedina autentična organizacija koja može iskreno i iz prve ruke da svjedoči o svim zlodjelima koje su hrvatske i muslimanske strane činile srpskom narodu.
Anđelko Nosović - Foto: SRNA

Anđelko NosovićFoto: SRNA

Nosović je izrazio nadu da će ovaj savez doći do pozicije koju zaslužuje, odnosno da bude ne od posebnog, već od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.

On smatra da će to biti veoma teško realizovati, jer je Savez u posljednjih nekoliko godina u stagnaciji i potrebno je mnogo toga uraditi kako bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke.

Nosović naglašava da je potrebno učiniti sve kako bi Savez postao jedna vrsta odbrane od zaborava i laži koju plasira druga strana, koja tvrdi da nije bilo ni logora, ni zarobljenika, iako postoje dokazi da su zarobljenici razmjenjivani čak i polovinom 1996. godine, a jedan čovjek je čak 1997. napustio logor “Lora”.

– Želimo da istinom doprinesemo Srpskoj i istoriji srpskog naroda da bi ta svjedočenja bili opomena i putokaz za buduće generacije – rekao je Nosović za Glas Srpske.

On kaže da je pred Savezom mnogo posla i najavljuje nastavak saradnje i sa resornim ministarstvom i Vladom Srpske.

Kada je riječ o problemima, Nosović dodaje da nije nijedan element sistemski i zakonski riješen.

– Sa druge strane, u ovoj populaciji sublimirano je sve – od zarobljenika, boraca, invalida, članova poginulih i silovanih, a nigdje nas nema u zakonu. Svjestan sam činjenice da je poslije toliko godina teško, ali ipak moramo toj populaciji omogućiti, ako ništa drugo, barem status logoraša – najavljuje Nosović.

Prema njegovim riječima, u Savezu će pokušati da se tim ljudima obezbijedi simbolična zahvalnost i kaže: “Hvala vam, izdržali ste sve to i na svojoj koži osjetili mnoga zlodjela”.

On dodaje da u sistem i zakon treba da bude uvrštena i ova kategorija, kako bi dobila određene privilegije, koje sada nema.

Nosović je najavio pokretanje inicijative u vezi sa tim pitanjem, kao i skori kontakt sa resornim ministrom i premijerom Srpske kako bi se razgovaralo o tome.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: