Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Ноћ када је горело небо и земља: Како су НАТО авиони забрањеним касетним бомбама засули положаје и убијали српску младост на Кошарама

У ноћи између 10. и 11. маја 1999. године смрт са неба спустила се на огранке Проклетија и немилосрдно косила животе српских војника. Те ноћи је херојска 125. моторизована бригада изгубила доста људи, када су њихове положаје НАТО авиони засули касетним бомбама и направили праву кланицу.

Нико не сме да прође: Војници Југославије чувају границу на заседном месту
Нико не сме да прође: Војници Југославије чувају границу на заседном месту

У вечну славу су отишли Ђорђевић Владимир, Оливер Тарицић Шваба, Саша Васиљевић Ђаво, Милан Кенић Кена, Драган Маринковић, Чолаковић Изет, Тешовић Вукоман Тешки, старији водник Милијан Тошковић…

Хероји са Кошара: Покојни Васиљевић чучи у средини, покојни Тарицић са шлемом Фото: Пламен
Хероји са Кошара: Покојни Васиљевић чучи у средини, покојни Тарицић са шлемом Фото: Пламен

Одмарали су у својим импровизованим заклонима, полако су кренули да пакују своје ствари, јер је требало те ноћи да се крене у освајање коте 601, где је било изузетно јако шиптарско упориште. Чувене пећке „Муње“ су стигле како би им помогли, али су направили низ почетничких грешака, што је резултирало катастрофом и губитком великог броја војника, на крају крајева и одустанком од акције.

– Док су долазили до нас из Јуника требало је да се крећу обележеном рутом, међутим, она је за њих била тешка и одлучили су да иду лакшим путем, чиме су одали свој правац кретања и сами себе. Успут су бацали транспортне вреће, борбене ранчеве, пећке које су понели како би се грејали, што је уцртало пут њиховог кретања ка нашим положајима. Када су стигли запалили су ватру и док смо приметили шта се дешава већ је било касно. АВАX је имао тачне координате. Око 19х увече су након жучне расправе са мном и са још пар мојих војника самоиницијативно напустили положај и вратили се пут Јуника. Шта се десило после сви знамо – препричава један од официра под кодним именом Стаљин.

Касетна бомба – Жута убица (фото: Чојство)
Касетна бомба – Жута убица (фото: Чојство)

Око 23:15х наши војници трпе изузетно снажан авиоудар касетним бомбама, бацају се на земљу, безброј експлозија око и изнад глава је деловала као вечност. Тадашњи војник Владица Чолић из Крушевца потресно сведочи шта се дешавало те ноћи.
– Касетне бомбе почеле су да падају по нама. Експлозије, дим, чули су се врисци. Устајем ошамућен од детонација, хватам друга поред себе и питам да ли је добро. Одговара “добро сам, шта ти је?” У том моменту погледам друг поред, Драган Маринковић, држао се тада за леву ногу, јер изнад колена није имао. Пришао сам код њега у том неком бесу, налету рекао је “нога, јебем ли вам мамицу”. Док сам се окренуо ка Ђорђевићу, Маринковић је узео моју пушку убио се, испалио је метак у главу”.

Чолић је неколико тренутака касније присуствовао губитку још једног саборца.
– Ухватио сам Ђорђевића и почео да извлачим. Викао је “пусти ме, спашавај се, готов сам ја”. Нисам хтео да га пустим све док ми руке нису пропале до његових ребара, тада сам осетио његове самлевене косте које су ми пробадале прсте. Схватио сам да је тешко рањен, почео је да губи говор и свест, и умро на мојим рукама. Када сам пустио њега и усправио се, онда сам осетио да сам и ја рањен, те почео да размишљам шта сада – сведочи Чолић.

Те ноћи пре 19 година српска војска је доживела највеће губитке на тадашњој југословенско-албанској граници. Тада су највише страдали војници на редовном одслужењу рока, све голобради младићи, а многи резервисти остали без делова тела.

Никад заборавити, никад опростити.

Слава јунацима!

Извор: Шајкача

Везане вијести:

Деветнаест година од „Битке за Кошаре“ | Јадовно 1941.

Хероји Битке за Кошаре | Јадовно 1941.

Битка за Кошаре међу најсвјетлијим тренуцима српске историје …

Задња војна пошта српких јунака: Шта је видео први Србин који …

Документарни филм “Досије Кошаре 1999.“ (ВИДЕО) | Јадовно …

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: