Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Devetnaest godina od “Bitke za Košare”

Datum objave: ponedeljak, 9 aprila, 2018
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+

NATO i albanski teroristi počeli su na današnji dan prije 19 godina ofanzivu na karaulu Košare i druge vojne položaje na srpsko-albanskoj granici, gdje su malobrojni srpski vojnici uspjeli da se odupru višestruko brojnijem neprijatelju.

Geografski položaj karaule Košare
Geografski položaj karaule Košare

Odbrana Košara spriječila je kopnenu invaziju na Srbiju i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama.

Srpska vojska je odolijevala napadima sve do 14. juna 1999. godine, kada se po Kumanovskom sporazumu povukla sa Kosova i Metohije.

Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presijecanje komunikacije između jedinica tadašnje Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, kao i zauzimanje šireg područja Metohije tokom tog napada.

Poslije teških borbi Vojska Jugoslavije uspjela je da porazi napadača i spriječi njihov ulazak na Kosmet.

Na Veliki petak, 9. aprila 1999. godine, udružene snage terorističke OVK, regularne vojske Albanije i NATO-a predvođenog Amerikancima, koji su davali vazdušnu podršku, pokrenule su veliku ofanzivu na karaulu Košare, na granici tadašnje SRJ i Albanije.

Neprijatelj je bio višestruko nadmoćniji, pa se nešto više od 1.000 srpskih vojnika branilo od napada neprijatelja, koji je brojio između 5.000 i 6.000 Albanaca.

Najveći dio srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka koji su u prosjeku imali između 19 godina i 20 godina, a borili su se i Srbi dobrovoljci iz inostranstva i Kozaci, prenijeli su beogradski mediji.

Poginulo je 108 srpskih vojnika, od kojih 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista i 24 dobrovoljca, među kojima i jedan ruski dobrovoljac.

OVK je priznao gubitak 200 boraca, ali ih je najvjerovatnije poginulo mnogo više, a zvanično su poginula i dva NATO vojnika – Francuz i Italijan, kao i jedan državljanin Alžira. Uništeno je pet albanskih tenkova.

Komandant odbrane Košara, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković ranije je ocijenio da je ta bitka simbol herojske odbrane srpske vojske.

“Košare nikada nisu pale”, govorio je on i dodao da se srpska vojska povukla po Kumanovskom sporazumu.

Đurković se sjećao i da je tokom NATO bombardovanja, samo 12 vojnika dva dana i jednu noć odbijalo napad 250 albanskih terorista, koje su na kraju jurišem natjerali u povlačenje.

On je odbranu Košara uporedio sa Kumanovskom bitkom u kojoj su oficiri jurišali sa vojnicima, kao i sa odbranom Beograda u Prvom svjetskom ratu.

Đurković je naveo da su posljednje riječi boraca sa Košara bile – “i mrtav ću se boriti za Srbiju”.

“Branioci Košara nisu odstupili ni pedalj jer su znali da su iza njih Kosovo, Srbija i srpski rod i to im je dalo snagu”, rekao je Đurković.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Bitka za Košare među najsvjetlijim trenucima srpske istorije …

Zadnja vojna pošta srpkih junaka: Šta je video prvi Srbin koji …

Dokumentarni film “Dosije Košare 1999.“ (VIDEO) | Jadovno …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top