Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Devetnaest godina od „Bitke za Košare“

NATO i albanski teroristi počeli su na današnji dan prije 19 godina ofanzivu na karaulu Košare i druge vojne položaje na srpsko-albanskoj granici, gdje su malobrojni srpski vojnici uspjeli da se odupru višestruko brojnijem neprijatelju.

Geografski položaj karaule Košare
Geografski položaj karaule Košare

Odbrana Košara spriječila je kopnenu invaziju na Srbiju i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama.

Srpska vojska je odolijevala napadima sve do 14. juna 1999. godine, kada se po Kumanovskom sporazumu povukla sa Kosova i Metohije.

Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presijecanje komunikacije između jedinica tadašnje Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, kao i zauzimanje šireg područja Metohije tokom tog napada.

Poslije teških borbi Vojska Jugoslavije uspjela je da porazi napadača i spriječi njihov ulazak na Kosmet.

Na Veliki petak, 9. aprila 1999. godine, udružene snage terorističke OVK, regularne vojske Albanije i NATO-a predvođenog Amerikancima, koji su davali vazdušnu podršku, pokrenule su veliku ofanzivu na karaulu Košare, na granici tadašnje SRJ i Albanije.

Neprijatelj je bio višestruko nadmoćniji, pa se nešto više od 1.000 srpskih vojnika branilo od napada neprijatelja, koji je brojio između 5.000 i 6.000 Albanaca.

Najveći dio srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka koji su u prosjeku imali između 19 godina i 20 godina, a borili su se i Srbi dobrovoljci iz inostranstva i Kozaci, prenijeli su beogradski mediji.

Poginulo je 108 srpskih vojnika, od kojih 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista i 24 dobrovoljca, među kojima i jedan ruski dobrovoljac.

OVK je priznao gubitak 200 boraca, ali ih je najvjerovatnije poginulo mnogo više, a zvanično su poginula i dva NATO vojnika – Francuz i Italijan, kao i jedan državljanin Alžira. Uništeno je pet albanskih tenkova.

Komandant odbrane Košara, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković ranije je ocijenio da je ta bitka simbol herojske odbrane srpske vojske.

„Košare nikada nisu pale“, govorio je on i dodao da se srpska vojska povukla po Kumanovskom sporazumu.

Đurković se sjećao i da je tokom NATO bombardovanja, samo 12 vojnika dva dana i jednu noć odbijalo napad 250 albanskih terorista, koje su na kraju jurišem natjerali u povlačenje.

On je odbranu Košara uporedio sa Kumanovskom bitkom u kojoj su oficiri jurišali sa vojnicima, kao i sa odbranom Beograda u Prvom svjetskom ratu.

Đurković je naveo da su posljednje riječi boraca sa Košara bile – „i mrtav ću se boriti za Srbiju“.

„Branioci Košara nisu odstupili ni pedalj jer su znali da su iza njih Kosovo, Srbija i srpski rod i to im je dalo snagu“, rekao je Đurković.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Bitka za Košare među najsvjetlijim trenucima srpske istorije …

Zadnja vojna pošta srpkih junaka: Šta je video prvi Srbin koji …

Dokumentarni film “Dosije Košare 1999.“ (VIDEO) | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: