Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Bitka za Košare među najsvjetlijim trenucima srpske istorije

Datum objave: nedelja, 9 aprila, 2017
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je, povodom 18 godina od udruženog napada NATO-a i albanskih terorista na karaulu Košare i druge vojne položaje na srpsko-albanskoj granici, da se bitka za Košare svrstava među najsvjetlije trenutke srpske nacionalne i vojne istorije.

Bitka za Košare (foto: srpskiglas.com.au)
Bitka za Košare (foto: srpskiglas.com.au)

“Naša vojska je, uz nemale žrtve, uspešno nedeljama odolevala brojno i tehnološki nadmoćnijem neprijatelju, ali ju je svest o tome da brani ono što je srpskom narodu najsvetije učinila nepobedivom”, nevedeno je u saopštenju.

Poručeno je da će herojska epopeja branilaca Košara vječno podsjećati da je srpski narod nepobjediv onda kada se jedinstveno bori protiv zla i nepravde i štiti ono što mu je najmilije i najdragocjenije.

Na današnji dan prije 18 godina snage terorističke “OVK”, albanske vojske i NATO-a napale su rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici, zauzele karaulu, ali nisu uspjele da prodru dublje na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada.

Vojska Savezne Republike Jugoslavije /SRJ/ imala je 108 poginulih, a “OVK” više od 200.

Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska SRJ Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa Košara.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Jeste li, možda, čuli za Košare? | Jadovno 1941.

Košare, mera za Heroje | Jadovno 1941.

Sjećanje na bitku za Košare – neispričana ratna priča iz 1999.

Heroji Bitke za Košare | Jadovno 1941.

Košare 30.09.1998. godine | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top