fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Нобило: Има основа за тужбу логораша БиХ против Хрватске

Загреб — Хрватској се може приписати одговорност за догађаје у логорима у делу БиХ, након пресуде хашког трибунала у случају Прлић и остали, каже адвокат Анте Нобило.

Анте Нобило (Принтскрин Јутјуб)
Анте Нобило (Принтскрин Јутјуб)

Он каже да је о томе већ разговарао са представницима логораша, али да конкретни кораци још нису предузети.

Нобило је гостујући на Н1 тв рекао да је са представницима логораша начелно договорио да ће заједно кренути у том правцу.

„Сматрам да се Хрватској може приписти одговорност за оно што се догађало у логорима, али је потребно претходно опсежно истраживање међународног права и осталих чињеница“, навео је. Навео је и да је потребно прочитати пресуду у случају Прлић и остали, која је, каже, веома обимна.

Након тога ће се, како је најавио, поново наћи са представницима логораша и договорити конкретне кораке.

Нобило се сложио да се на основу пресуде не може подићи тужба против Хрватске, али је додао да је пресудом утврђено нешто што је нова чињеница у међународном праву, а то је да су председник државе, министар обране и начелник главног стожера учествовали у удруженом злочиначком потхвату у рату који је био међународни и сматрам да се створио стандард оперативне контроле које међународно право тражи да би се злочини у једној држави могли приписати другој држави.

„Ту би чињеницу користили у тужбама против Републике Хрватске. Основно је питање може ли се оно што се догађало у логорима у БиХ под управом ХВО-а приписати Републици Хрватској или не. По мом мишљењу – да“, рекао је Нобило.

Да би држава била одговорна мора имати оперативну контролу над јединицама које су починиле злочине, а пошто је, подсећа, тадашњи председик Фрањо Туђман био у удруженом злочиначком подухвату, тај је услов остварен и може се закључити да је Хрватска имала не само општу контролу, него и конкретну оперативну контролу над поступцима и оснивању логора.

Упитан да ли по истом основу постоји могућност да логораши Хрватске, који су били заточени у Србији, да покрену исте тужбе, Нобило је одговорио потврдно и додао да му се чини да су неки логораши из Вуковара, већ покреули неке тужбе у Србији.

(Тањуг)

Извор: Б92

Везане вијести:

Логораши из БиХ са адвокатом Нобилом о тужби против Хрватске

Хрватски адвокат поручио логорашима БиХ: Тужите Хрватску …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: