fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hrvatski advokat poručio logorašima BiH: Tužite Hrvatsku

Zagreb — Ugledni hrvatski advokat Ante Nobilo ohrabrio logoraše i druge žrtve udruženog zločinačkog poduhvata i međunarodnog sukoba u BiH da tuže Hrvatsku.

Ante Nobilo
Ante Nobilo

Nobilo smatra da tužbe protiv Hrvatske treba da podnesu uprkos tvrdnjama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da za to „ne vidi pravni osnov“, nakon poslednje presude haškog tribunala šestorici Hrvata iz BiH u slučaju „Prlić i ostali“.

Premijeru Plenkoviću, kaže on, još niko nije uspeo da objasni, ali on „polako ulazi u normalu“ tako da će i to shvatiti vremenom.

Plenković je tokom jučerašnje posete Mostaru i razgovora sa predstavnicima Hrvata u BiH rekao da ne postoji pravni osnov za tužbe bh. žrtava protiv Hrvatske, dok je istovremeno predsedavajući Predsedništva BiH i lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, pozao logoraše da tuže BiH, a ne Hrvatsku, jer “ sve što se dešavalo u BiH je ugradjeno u BiH koju prepoznajemo kao Dejtonsku“.

„Istina je da Hrvatska nije ovom presudom presuđena, i na osnovu ove presude niko ne može dobiti ništa. Ali, u ovoj presudi je utvrđen međunarodni oružani sukob u kojem je druga strana Hrvatska, utvrđeno je da je HVO bio agent Hrvatske, pod zapovedništvom Hrvatske i borio se za državne interese Republike Hrvatske“, naveo je Nobilo u intervjuu za portal Radija Sarajevo, koji je ustupljen Tanjugu.

Nobilo smatra da Hrvatska treba da odgovara za štetu koju je nanela HVO ili Herceg-Bosna isto kao što odgovara za štetu koju su Hrvatska vojska i policija naneli civilima u Hrvatskoj, gde se, kako je rekao, štete svakodnevno naplaćuju od hrvatske države.

„Bitno je da je utvrđen međunarodni oružani sukob, čak i delimična okupacija teritorija. Taj strani faktor je bila Hrvatska. Ona bi trebalo da odgovara. To je pravno gledano“, jasan je Nobilo.

On se slaže da bi sve to moglo da bude i problematično i s obzirom na to da premijer već ima stav da Hrvatska ima Deklaraciju o Domovinskom ratu, koju je usvojeio Sabor, gde se kaže da se Hrvatska samo branila na svojoj teritoriji, da nije bila agresor.

Nobilo napominje da to stav politike HDZ-a koji je na vlasti i da u takvoj političkoj situaciji neće biti lako nametnuti taj pravni standard. „Sudije će biti malo domoljubi, malo nacionalisti, malo u visokoj politici i pokušaće da ospore pravo. Ali, pravo postoji. Ako je ta politika sada takva, ne znači da će biti za koju godinu. Smatram da bi trebalo krenuti s pojedinačnim tužbama. I trebalo bi pokušati ostvariti pravo. Hrvatska je u Evropskoj uniji. Ako ne u Hrvatskoj, može se u Strasburu. Vredi se potruditi. Da će biti lako – neće“, naveo je Nobilo.

Podsetio je da je on pokrenuo odštetnu tužbu porodice Zec (užasan zločin nad srpskom porodicom u Zagrebu kojeg su počinile rezervne snage MUP-a RH, op.a.) kada u Hrvatskoj nije bilo zakonskih osnova i uspeo sam dobiti sporazum s vladom Ive Sanadera. Nobilo sugeriše da bi sada najpre trebalo krenuti s predlogom mirnog rešenja spora.

Hrvatska, prema njegovim rečima, pokušava da napravi jednu novu paradigmu pokušavajući da na neki način predstave da je HDZ stvorio državu, da je HDZ glavna, centralna državna stranka, kao što je Tito svoj legitimitet izvodio iz Drugog svjetskog rata, a Savez komunista (SK) je bila glavna stranka. Na taj način se, kaže Nobilo, pokušava obespraviti, marginalizovati onaj ko nije u HDZ-u.

Na pitanje kakva je uloga HDZ-a Hrvatske i HDZ BiH u presudi haškog tribunala šestorici Hrvata iz BiH, Nobilo kaže: „HDZ i HDZ BiH su članovi udruženog zločinačkog poduhvata. Bili su uključeni u udruženi zločinački poduhvat isto kao Franjo Tuđman, Gojko Šušak … Kad bi hteli da budemo zli, rekli bi da su to sada zločinačke organizacije. Medjutim, na ovom području to vam neće izazvati nikakav efekat“.

(Tanjug)

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Anto Nobilo: Ako je Hrvatska pametna… | Jadovno 1941.

Nobilo: Hrvatska će biti proglašena agresorom na BiH …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: