fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Njegovanje mržnje prema Srpskoj ne donosi dobro BiH

Draga Mastilović
Draga Mastilović

Njegovanje mržnje prema Republici Srpskoj ne može donijeti ništa dobro BiH i tek kada to postane jasno u Sarajevu u ovoj zemlji će se steći osnovni preduslovi za normalan život i razvoj, izjavio je Srni istoričar Draga Mastilović.

Komentarišući izjavu profesora Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Suada Kurtćehajića da je Republika Srpska 9. januara 1992. godine bila jednaka današnjoj „Islamskoj državi“, Mastilović kaže da, prije svega, nije jasno da li je Kurtćehajić ovim poređenjem želio da ospori legitimitet Republike Srpske ili da legalizuje „Islamsku državu“.

„Republika Srpska, njen naziv i postojanje, za razliku od `Islamske države`, zagarantovano je međunarodnim pravnim aktima, prije svega Dejtonskim mirovnim ugovorom“, istakao je Mastilović.

Mastilović kaže da bi Kurtćehajić morao da zna da preduslov za postojanje jedne nezavisne države nije samo međunarodno priznanje, već je potrebno i da ona ima stanovništvo, jasnu teritoriju, vladu koja kontroliše granice, kao i da je sposobna da se brani sama.

„Sve je to suštinski proisticalo još iz Montevideo konvencije Lige naroda iz 1933. godine“, podsjetio je Mastilović.

On ističe da, kada je riječ o BiH, mnogi od ovih međunarodnih uslova nisu postojali 1992. godine i ukazuje da je drugo i mnogo kompleksnije pitanje zašto je
BiH međunarodno priznata, bez saglasnosti trećine njenog stanovništva i sa vladom koja nije kontrolisala ne samo spoljne granice, već i više od polovine njene teritorije.

„Osim toga, politička i intelektualna elita bošnjačkog naroda, ali i međunarodna zajednica, već jednom bi morale da shvate da srpski narod u Republici Srpskoj predstavlja `ostatke ostataka` srpskog naroda zapadno od rijeke Drine i da je upravo Republika Srpska posljednji i jedini garant njegovog opstanka na tom prostoru, pa je svako pozivanje na ukidanje Republike Srpske u stvari poziv na konačno i definitivno uništenje srpskog naroda u BiH, što bi, na kraju krajeva, trebalo i moralo biti i zakonski sankcionisano“, naglasio je Mastilović.

On je podsjetio da je na početku 20. vijeka Srba pravoslavnih u BiH bilo skoro 44 odsto, a da ih je nakon dva svjetska rata, u kojima su bili izloženi brutalnom uništavanju i genocidu, zatim dvije planske kolonizacije i izrazito negativnih migracionih procesa u 20. vijeku, ostalo 1991. godine jedva nešto više od 31 odsto.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Saopštenje za javnost Sabranja rodoljubivih pokreta i udruženja

Bakir upravlja sudijama

Ustavni sud BiH ponizio i uvrijedio srpske žrtve rata

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: