Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nisu ubijani Srbi i pravoslavci, već komunisti i Hrvati?!

Datum objave: sreda, 3 decembra, 2014
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Društvo za istraživanje “trostrukog logora Jasenovac” propagira da je ovaj konc-logor, zapravo, bio “sabirni centar za ratne zarobljenike i Jevereje” te da tu “niko nije ubijen samo zato što je bio Srbin ili pravoslavac”…

Predsjednik društva Stjepan Razum

Društvo za istraživanje “trostrukog logora Jasenovac” negira da je Jasenovac bio konc-logor i da su u njemu ubijani Srbi, Jevreji i Romi, već tvrdi da su tu deportovani protivnici režima NDH i komunisti, a da su nakon rata na tom području partizani ubijali Hrvate.

U ovom društvu su pripadnici i desne i lijeve orijentacije hrvatske države i zajedno negiraju istorijske činjenice i dokaze o genocidnoj prirodi ustaškog režima i konc-logoru Jasenovac.

Predsjednik tog društva je dr. Stjepan Razum, sveštenik i rukovodilac Arhiva Zagrebačke nadbiskupije, potpredsjednik je Mato Rupić, rukovodilac Odjeljenja arhivskog gradiva Hrvatskog dokumentaciono-memorijalnog centra Domovinskog rata, a sekretar Igor Vukić, novinar naklonjen ljevici.

Oni tvrde da je Jasenovac bio “zatvor, odnosno radni logor za aktivne protivnike NDH /u najvećem broju komuniste i njihove saradnike/ te za grupu Jevreja koji su bili izuzeti iz deportacija u njemačke logore”.

Društvo propagira da je ovaj konc-logor, zaparavo, bio “sabirni centar za ratne zarobljenike i Jevereje” te da zarobljenici u Jasenovac “nisu dovođeni da bi bili ubijani i da niko tu nije ubijen samo zato što je bio Srbin ili pravoslavac”.

Sveštenik Razum tvrdi da su zločine u Drugom svjetskom ratu zapravo “počeli četnici pobunom protiv legalne hrvatske vlasti u julu 1941″ – to je naveo još 2012. u intervjuu zadarskom” Hrvatskom listu”, naslovljenom “Vrijeme je da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu”.

On tvrdi da je SUBNOR “u tri navrata pokušao dokazati `napuhane` brojke masovno stradalih u Jasenovcu sistematskim iskopavanjem žrtava 1961, 1964. i 1984”.

Šta više, tvrdi on, “mnogi hrvatski vojnici završili su svoj `križni put` 1945. upravo na poljima oko Jasenovca i na obalama Save”, pa su tamo, kako tvrdi on i još jedan dio hrvatskih desničara, zapravo, ubijani Hrvati.

“O svemu tome postoji obilje arhivske građe, a i svjedoci su još živi. Država bi istraživanja Jasenovca trebala podsticati, a ne ometati”, kaže Igor Vukić, sekretar društva, koji je objavio feljton “Zanemarene činjenice o jasenovačkom logoru” u 22 nastavka u “Glasu Koncila”.

Rad ovog hrvatskog društva žestoko je osudio Efraim Zurof, direktor Centra “Simon Vizental”.

Društvo želi da bude proglašeno za nevladinu organizaciju u Hrvatskoj, ali zagrebački Gradska kancelarija za opštu upravu to odbija.

Naime, ova kancelarija već se jednom kompromitovala, jer je u Registar udruženja svojevremeno upisala Udruženje dobrovoljaca HOS-a sa natpisom “Za dom spremni”.

Taj slučaj kasnije je pred komisijom UEFA iskoristio hrvatski fudbaler Josip Šimunić, koji je kažnjen zbog ustaškog pozdrava “Za dom spremni” nakon utakmice Fudbalske reprezentacije Hrvatske na Maksimiru.

Mediji navode da je ta blamaža spriječila novi skandal, pa je zahtjev ovog udruženja odbijen uz spisak primjedbi.

Društvu je zamjereno što umjesto izraza “koncentracioni logor”, koji se koristi u Zakonu o Spomen-području Jasenovac, koristi izraz “ratni, radni i sabirni, odnosno trostruki susljedni logor”, što je na tragu službenog naziva “sabirni i radni logor” iz doba NDH.

U žalbi na odbijanje zahtjeva da budu registrovani kao nevladno udruženje, predsjednik Razum, na arhaičnom hrvatskom, navodi da ga “čudi to što se želi zakočiti naučno istraživanje i hrvatskom narodu nametati dogmatske stavove koji su svojstveni nekadašnjem komunističkom režimu”.

Na Razumove istupe reagovao je Efraim Zurof pozivajući ga da podnese ostavku na funkciju rukovodioca Nadbiskupskog arhiva, kao i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, upozorenjem da Razum revidira hrvatsku istoriju.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Veznae vijesti:

Vasilije Krestić: Zašto nas Hrvati uvek „iznenade“

SRAMNA IZJAVA MILANOVIĆA O BRIZI PREMA SRBIMA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top