Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Nikšić: Korovu oteta istorija

Datum objave: ponedeljak, 26 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Goran Komar od zaborava otrgao stećke i natpise u Drobnjaku. Pune tri decenije bori se za očuvanje kulture Herceg Novog

Tri decenije na terenu i u starim arhivima
Tri decenije na terenu i u starim arhivima

Nikšić – Lekar po struci, Goran Komar, istraživač arhivskih i arheoloških spomenika istorije i kulture Herceg Novog, Stare Hercegovine, Boke, Dubrovnika, održao je u Nikšiću (Društvo crnogorsko-ruskog prijateljstva) zanimljivo predavanje posvećeno stećcima i ćiriličnim natpisima Drobnjaka, Banjana i Pive. Ovaj neumorni istraživač, sa kosijerom u ruci, po kiši, snegu i ledu, letnjim vrelinama skoro tri decenije gazi po nepristupačnim terenima otkrivajući između grmova i korova spomenike srpske istorije, kulture i identiteta. Obradio je na hiljade ćiriličkih dokumenata i knjiga, a u poslednje vreme izučava ćiriličke natpise na grobnim spomenicima istočne Hercegovine, koje je smestio između korica vredne knjige “Stari ćirilični natpisi istočne Hercegovine (sa pregledom krstova)”.

– Posle Ljube Stojanovića, istraživača osim Gorana Komara nemamo na našim prostorima. On ulaže ogroman trud i čini dostupnim blago napisano na našim kamenim čitankama – kazao je profesor Veselin Matović prilikom predstavljanja Komarovog istraživačkog rada. – Radi se o srpskim grobljima, a ne rimskim, ilirskim ili grčkim, kako to žele da tumače neki neznaveni istraživači.

Priznaje Komar da prostor koji istražuje obiluje stećcima i nadgrobnim spomenicima, krstova koji verno svedoče o strpskoj tradiciji.

PRIZNANjA

Goran Komar je član Matice srpske u Crnoj Gori i osnivač Društva za arhive i povesnicu hercegnovsku. Dobitnik je Oktobarske nagrade Herceg Novog.

Autor: V. KADIĆ

Izvor: NOVOSTI

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top