Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Nikola Milovančev: Dokazana saradnja Hebranga sa Gestapoom i ustašama

Datum objave: sreda, 26 avgusta, 2020
Veličina slova: A- A+

Hebrangova saradnja sa nemačkim okupatorom i sa ustašama bila je opovrgavana od strane pojedinih istoričara i publicista, što sada više neće biti moguće.

Andrija Hebrang (Foto: historija.info)

U jednoj hrvatskoj istorijskoj publikaciji („Zbornik Janković“, br. 4) objavljen je, u hrvatskom prevodu, članak Nikole Milovančeva „Milan Žugelj i Andrija Hebrang u dokumentima beogradskog Gestapoa i UDBE“.

Milovančev u svom radu navodi 19 arhivskih dokumenata nacističke tajne policije (Gestapo) i jugoslovenske komunističke UDBE. Ta arhivska građa u potpunosti razotkriva činjenicu da je Andrija Hebrang, ratni (1942-1944) sekretar Komunističke partije Hrvatske, 1942. započeo saradnju sa Gestapoom, uz očito znanje ustaške tajne službe. Dokumenti se odnose na slučaj hapšenja u Zagrebu Andrije Hebranga 1942, nakon kojeg je u Beču uhapšen njegov saradnik Milan Žugelj (takođe istaknuti komunista iz Zagreba). O sudbini ta dva čoveka je odlučivao lično Hajnrih Miler, šef Gestapoa Rajha u Berlinu – odlučio je da im se ponudi saradnju. Hebrang je zatim bio razmenjen, otišao je na partizansku teritoriju i krajem 1942. postao politički sekretar KP Hrvatske a od 1945-8. je bio na visokim političkim funkcijama u komunističkoj Jugoslaviji. I Žugelj je bio krajem 1942. pušten na slobodu i otišao je u partizane. 1948. su i Hebrang i Žugelj bili uhapšeni pod optužbom da su u zatvoru pristali na saradnju sa Gestapoom i organima kvislinške Nezavisne Države Hrvatske; u zatvoru su ubijeni – previše su znali o kontaktima rukovodstava KP Hrvatske i KP Jugoslavije sa nacističkim okupatorom i sa ustaškim vrhom.

Ovaj istorijski rad N. Milovančeva je važan dalekosežno, jer je Hebrangova saradnja sa nemačkim okupatorom i sa ustašama bila opovrgavana od strane pojedinih istoričara i publicista, što sada više neće biti moguće: istina sve više izbija na svetlo dana. Članak preporučujemo za čitanje, a bilo bi poželjno da bude štampan i u srpskom jezičkom standardu.

PREUZMITE CEO RAD (PDF)

Izvor: Stanje stvari


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Nikola Milovančev: Dokazana saradnja Hebranga sa Gestapoom i ustašama“

Veselin kaže:

Dva najpoznatija obavestajca drugog rata su sovjetski Zorge koi je delovao u Tokiju i izmedjuostalog dojavio Staljinu da Japan nece napasto SSSR tako da je Staljin povukao divizije na Staljingrad aSrbin Dusko Popov po kom je snimljen serijal o Dzemsu Bondu dojavio je Amerikancima tacan napad na Perl Harbur ali NAJVECI OBAVESTAJAC DRUGOG RATA JESTE VLADIMIR PERIC VALTER SRBIN KOI JE DEJSTVOVAO U SARAJEVU I OTKRIO SAVEZ USTASA I KOMUNISTA PA GA JE TITO LIKVIDIRAO PRVOG DANA PO OSLOBODJENJU SARAJEVA a o savezu fasista i komunista postoje brojni drugi dokazi napr jevrein Mosa Pijade sklopio je sluzbeno savez ustasa i komunista sa Miletom Budakom 1934…Tito je u Jajcu naredio partizanskim komandama da dozvole ustasama i domobranima da udju u partizane pa se dogodilo da je oko 80 000 takvih bilo u partizanima prilikom oslobodjenja dakle NOVU VLAST JUGOSLAVIOJE CINIO JE SAVEZ FASISTA I KOMUNISTA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top