Nikola Milovančev: Dokazana saradnja Hebranga sa Gestapoom i ustašama

Datum objave: sreda, 26 avgusta, 2020
Veličina slova: A- A+

Hebrangova saradnja sa nemačkim okupatorom i sa ustašama bila je opovrgavana od strane pojedinih istoričara i publicista, što sada više neće biti moguće.

Andrija Hebrang (Foto: historija.info)

U jednoj hrvatskoj istorijskoj publikaciji („Zbornik Janković“, br. 4) objavljen je, u hrvatskom prevodu, članak Nikole Milovančeva „Milan Žugelj i Andrija Hebrang u dokumentima beogradskog Gestapoa i UDBE“.

Milovančev u svom radu navodi 19 arhivskih dokumenata nacističke tajne policije (Gestapo) i jugoslovenske komunističke UDBE. Ta arhivska građa u potpunosti razotkriva činjenicu da je Andrija Hebrang, ratni (1942-1944) sekretar Komunističke partije Hrvatske, 1942. započeo saradnju sa Gestapoom, uz očito znanje ustaške tajne službe. Dokumenti se odnose na slučaj hapšenja u Zagrebu Andrije Hebranga 1942, nakon kojeg je u Beču uhapšen njegov saradnik Milan Žugelj (takođe istaknuti komunista iz Zagreba). O sudbini ta dva čoveka je odlučivao lično Hajnrih Miler, šef Gestapoa Rajha u Berlinu – odlučio je da im se ponudi saradnju. Hebrang je zatim bio razmenjen, otišao je na partizansku teritoriju i krajem 1942. postao politički sekretar KP Hrvatske a od 1945-8. je bio na visokim političkim funkcijama u komunističkoj Jugoslaviji. I Žugelj je bio krajem 1942. pušten na slobodu i otišao je u partizane. 1948. su i Hebrang i Žugelj bili uhapšeni pod optužbom da su u zatvoru pristali na saradnju sa Gestapoom i organima kvislinške Nezavisne Države Hrvatske; u zatvoru su ubijeni – previše su znali o kontaktima rukovodstava KP Hrvatske i KP Jugoslavije sa nacističkim okupatorom i sa ustaškim vrhom.

Ovaj istorijski rad N. Milovančeva je važan dalekosežno, jer je Hebrangova saradnja sa nemačkim okupatorom i sa ustašama bila opovrgavana od strane pojedinih istoričara i publicista, što sada više neće biti moguće: istina sve više izbija na svetlo dana. Članak preporučujemo za čitanje, a bilo bi poželjno da bude štampan i u srpskom jezičkom standardu.

PREUZMITE CEO RAD (PDF)

Izvor: Stanje stvari


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za Nikola Milovančev: Dokazana saradnja Hebranga sa Gestapoom i ustašama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top