fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nije bilo strašno!? Novi skandal na HRT-u zbog Jasenovca (video)

Igor Vukić, koga portal „Indeks“ opisuje kao poznatog filoustaškog revizionistu, a koji je inače i advokat Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, gostovao je juče u emisiji „Dobar dan, Hrvatska“ na hrvatskoj državnoj televiziji, gde se svim snagama trudio da opravda, umanji ili negira zločine ustaškog režima i NDH.

CC0 / Public domain
CC0 / Public domain

Jedan od glavnih falsifikata koje Vukić propagira jeste da je Jasenovac bio radni logor, a ne logor smrti, kao i da biti zatočenik u Jasenovcu i nije bilo toliko strašno, prenosi hrvatski portal „Indeks“.

U tom tonu je napisana i Vukićeva knjiga „Radni logor Jasenovac“, koju je autor juče promovisao na nacionalnoj hrvatskoj televiziji. U emisiji je trebalo da gostuje i istoričar Hrvoje Klasić, ali je odbio da dođe kada je čuo da je Vukić drugi gost.

Voditelj je nonšalantno dodao kako se čudi što je Klasić otkazao jer mu je obećano da će tema biti „samo istraživačko novinarstvo i arhivska građa“, piše „Indeks“. Vukić, inače potpisan kao „novinar i istraživač“, 13 minuta širio je standardnu revizionističku propagandu, ističući primere „humanosti“ ustaša koji su u povodom rođendana Ante Pavelića pustili neke logoraše iz Jasenovca.

Do kraja svog nastupa objasnio je i da je u ustaškoj vojsci vladala velika disciplina, pa je 11 jasenovačkih stražara streljano jer su uhvaćeni kako potkradaju logoraša i dodao da je logorašima rečeno da će za beg jednoga biti „streljano deset njegovih prijatelja“ iz logora, čime je insinuirao da su logoraši koji su se odlučili na pokušaj bega iz ustaškog logora zapravo krivi za ustaško ubijanje, a ne ustaše koji su ih ubijali i držali zarobljene u logoru.

Osporavao je i broj od 80 hiljada ubijenih u Jasenovcu te tvrdio da je „jedna od najgnusnijih laži da je bilo dece u logoru“, iako postoje i fotografije i brojna svedočenja o držanju i ubijanju dece u Jasenovcu. Vukić je potom počeo da priča da je juče razgovarao s čovekom koji je kao dečak bio zatočen u Jasenovcu, ali je tamo „išao u školu, učio zanat automehaničara“, te da je „u logoru postojala škola za dečake od 11 do 14 godina“.

Ispričao je da je Jasenovac bio „mesto internacije za protivnike NDH, koji su učinili nešto protiv te države“ i „mesto internacije jedne grupe Jevreja“, koji su tako — prema Vukićevoj verziji — zapravo bili spaseni od deportacije u nacističke logore.

Ludilu tu nije bio kraj, pa je Vukić nastavio da priča kako su „zarobljeni partizani sa sobom u logor doneli tifus“, pa je jedan zarobljeni jevrejski lekar morao da se bori protiv nastale epidemije. Prema Vukićevoj logici, bolesni partizani su za jasenovačke logoraše bili veća pretnja od ustaških koljača, pa je dodao kako je od tifusa — kojim su ga zarazili partizani — umro i logorski sveštenik Zvonimir Brekalo.

Osporavao broj od 80 hiljada ubijenih u Jasenovcu

Vukić je tako pet minuta bez prestanka govorio, a voditeljka je dodala da je „pravo zadovoljstvo slušati ovaj žar“ kojim brani NDH. Voditeljima ništa od svega izrečenog nije bilo kontradiktorno, pa su Vukiću zahvalili na gostovanju i poželeli mu sreću u daljem radu.

(NSPM)

Izvor: SPUTNjIK

Vezane vijesti:

Miloš Ković: Izbeći nedostojne rasprave o broju žrtava u NDH i Jasenovcu

Hrvat čija je ustaška porodica spasila život Anti Paveliću: Ustaše su vršile genocid, uz podršku Stepinca i katoličke crkve

ŠAMAR IZ SAD-a: Stejt Department upozorio na veličanje …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: