Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nepristojan odnos države prema Karađorđevićima

Datum objave: nedelja, 21 decembra, 2014
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Kralj_Petar_I_na_osmatracnici.jpg

Savjetodavna tijela Karađorđevića kritikovala su vlast Srbije i državni protokol zbog odnosa prema kraljevskoj porodici Karađorđević tokom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, ocjenjujući ga kao nepristojnost.

“Sa velikim žaljenjem konstatujemo da država, na najvišem i visokom nivou, nije propustila priliku da i ovaj put demonstrira privrženost lošoj tradiciji titoističkog nasleđa, koja podrazumeva prećutkivanje uloge i značaja kralja Petra Prvog i Prestolonaslednika, potonjeg kralja Aleksandra Prvog”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju, koje su potpisali srpski akademici, istoričari, profesori i članovi Krunskog savjeta Karađorđevića, navodi se da “govoriti o bitkama na Ceru i Kolubari, a ne pomenuti velikog i demokratskog vladara Srbije, onoga kome su srpski ratnici položili i održali zakletvu, i prećutati glavnokomandujućeg te herojske vojske, jednostavno je nepristojno”.

Podsjeća se da je u prvoj defanzivnoj fazi Kolubarske bitke dolazak starog kralja Petra na bojište u prve linije fronta imao odsudni značaj za podizanje u tom trenutku klonulog morala vojske.

“Ponašati se uvredljivo prema njihovom praunuku i unuku, protokolarno ga ponižavati i osporavati mu pravo da položi venac tokom svečanosti ne može se pravdati potrebama protokola”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da protokol koji nalaže nepristojnost nije protokol, nego “tanka i prozirna magla” iza koje se krije nepoštivanje same svečanosti, njenog smisla i sadržaja.

Da nije riječ o slučajnosti, pokazao je, navodi se u saopštenju, i primjer izložbe održane u Kraljevskom dvoru 11. novembra, na dan primirja pod nazivom “Dinastija Karađorđević u velikom ratu”, na koju je došao krem kulturne javnosti, kompletan diplomatski kor, a nijedan predstavnik države.

“To se ne radi u zemljama koje drže do sebe, ni u narodu koji sebe poštuje”, ističe se u saopštenju, koje su, među 18 javnih ličnosti potpisali, Matija Bećković, Čedomir Antić, Dragomir Acović, Dušan T. Bataković, Dušan Kovačević, Milan Parivodić, Kosta Čavoški i drugi.

Dodaje se da su Srbi smatrali Prvi svjetski rat ratom za oslobođenje i ujedinjenje Srba i drugih južnih Slovena, ali nisu ga izazvali, nisu mu težili, iako su kao narod i kao država na napad odgovorili onako kako je trebalo i kako su morali.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Srpske žrtve i stratišta iz Prvog svetskog rata ni do danas dan nisu do kraja popisana

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top