fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nemanja Dević: Zašto „Knjiga o Draži“

Za istoričara koji se bavi proučavanjem događaja u periodu 1941–1945, „Knjiga o Draži“ će predstavljati nezaobilazno štivo i značajno vrelo saznanja.

Knjiga o Draži

Nemanja Dević
Nemanja Dević

Knjiga o Draži, nastala s povodom 1956. godine, predstavljala je jedinstven „projekat“ koji je okupio političke i vojne saradnike poslednjeg srpskog đenerala, razjedinjene i rasute od Kanade do Australije. Dvotomna knjiga, koja je okupila 40-ak autora, i kroz njihove istorijske eseje objedinila opise događaja iz Drugog svetskog rata na čitavom srpskom prostoru, imala je za krajnji cilj da, kada u Beogradu to nije bilo moguće, pred svetsku javnost iznese istinu o oklevetanom Ravnogorskom pokretu, poraženom u građanskom ratu u Jugoslaviji.

Pisci „ravnogorske istorije“ su podsećali i na uspehe i na greške iz prošlosti, ali su, posebno kroz eseje Slobodana Jovanovića i vladike Nikolaja Velimirovića, ukazali i na to kako će se Mihailovićevo delo vrednovati u budućnosti. Zlonamerni bi danas ovo delo nazvali apologijom Ravnogorskog pokreta, zanemarujući kakva se istorija u isto vreme, 1950-ih godina, predavala i učila u Srbiji.

Uz kritički osvrt na Knjigu o Draži kao istorijski izvor, za istoričara koji se bavi proučavanjem događaja u periodu 1941–1945, ona će predstavljati nezaobilazno štivo i značajno vrelo saznanja. A u traganju za identitetom izgubljenim 1945, vodimo se i onim drevnim načelom: „Audiatur et altera pars!“.

Autor: Nemanja Dević


ZA PRETPLATU KLIKNITE OVDE

A4 format, preko 600 strana, tvrd povez, luksuzne korice sa zlatotiskom – pretplatna cena je 3000 dinara plus PTT troškovi, mogućnost plaćanja na mesečne rate.

Pretplata traje 3 meseca, a posle izlaska iz štampe cena će biti veća.

Izvor: Catena mundi

Vezane vijesti: Nemanja Dević

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: