fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nemačka još uvek isplaćuje penzije španskim nacističkim borcima

Nedavno je otkriveno da Vlada Nemačke i dalje isplaćuje penzije španskim vojnicima koji su se dobrovoljno borili rame uz rame sa nacistima protiv ruskih snaga tokom Drugog svetskog rata.

Adolf Hitler i Francisko Franko
Adolf Hitler i Francisko Franko

Nakon pismenog pitanja poslanika iz levičarske partije MP Andreja Hunka, Vlada Nemačke je priznala da i dalje poštuje sporazum postignut sa bivšim španskim diktatorom Franciskom Frankom, koji je aktivno podsticao borce da se pridruže nacističkim snagama u borbi protiv Rusije između 1941. i 1943. godine.

Deo sporazuma predviđa da Berlin izdvaja više od 107.000 evra godišnje za penzije preživelih i porodica onih koji su se borili zajedno sa nacistima na Istočnom frontu kao deo „Plave divizije“.

Sporazumom iz 1962. godine između Franka i Savezne Republike Nemačke propisano je da borci „Plave divizije“, njihove udovice i siročad dobijaju državnu penziju.

Zauzvrat je tadašnja vlast u Španiji pristala da plati odštetu udovicama poginulih u okviru nacističke legije „Kondor“, koja je bombardovala Španiju tokom građanskog rata od 1936. do 1939. godine.

Legija „Kondor“ je sprovela zloglasno bombardovanje baskijskog grada Gernike, što je inspirisalo Pabla Pikasa da naslika poznatu sliku istog imena.

Prema podacima nemačkih vlasti, 47.000 španskih građana se pridružilo nacistima u Drugom svetskom ratu kao deo dogovora koji je sprečavao Španiju od zvaničnog ulaska u rat.

Dogovor je bio viđen kao kompromis za dobijenu vojnu podršku Frankovim snagama od Hitlerove Nemačke i Musolinijeve Italije tokom Španskog građanskog rata od 1936. do 1939. godine.

U pismenom odgovoru iz Bundestaga stoji da je 22.000 Španaca, članova „Plave divizije“ ubijeno, ranjeno ili nestalo tokom Drugog svetskog rata boreći se na strani nacističke Nemačke.

 

Izvor: SRBIN INFO

 

Vezane vijesti:

HITLER (NI)JE SMIJEŠAN?

Film o Hitleru podelio Nemačku

Krvavi Vaskrs 1944: Englezi su Srbe bombardovali na Titov zahtev!

U Poljskoj pronađena Hitlerova bista

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: