fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Film o Hitleru podelio Nemačku

Adolf _Hitler
Adolf Hitler

 

Komedija „Er ist wieder da“ (Gle ko se vratio), koja se od četvrtka prikazuje u nemačkim bioskopima, govori o munjevitom usponu popularnosti Adolfa Hitlera u Nemačkoj danas.

BERLIN – Komedija „Er ist wieder da“ (Gle ko se vratio), koja se od četvrtka prikazuje u nemačkim bioskopima, govori o munjevitom usponu popularnosti Adolfa Hitlera u Nemačkoj danas, ali i o tome da populističke ideje i ekstremna desnica više nisu marginalne pojave.

Vreme izlaska filma – adaptacije satiričnog romana Timura Vermesa iz 2012. (u srpskom prevodu „Opet on“, u izdanju Lagune), koji se prodao u milionskom tiražu, poklapa se sa trenutkom u kom se Nemačka suočava sa talasom izbeglica, praćenim izvesnim porastom populističkih pokreta i rasističkih ispada.

„Gle ko se vratio“ je priča o Hitleru koji se 70 godina posle smrti iznenada budi u sadašnjosti i zahvaljujući televiziji i internetu ubrzo ponovo postaje popularan.

Reditelj David Vend je u film ubacio i nekoliko sekvenci koje je snimio na ulicama širom Nemačke u kojima Hitler, kog tumači nemački glumac Oliver Masuči, razgovara sa slučajnim prolaznicima.

Bilo da je reč o turistima, fudbalskim navijačima, vatrogascima ili bavarskim poljoprivrednicima, lažni Firer, najčešće dočekan osmesima, mahanjem ruku, pa čak i ponekim nacističkim pozdravom, sa svojim sagovornicima diskutuje o politici.

Masuči, koji je maskiran u Hitlera putovao po Nemačkoj radi snimanja ovih scena, izjavio je da je bio šokiran ovakvim dočekom.

„Ljudi imaju potrebu da govore, žele da se izjadaju Hitleru koji je spreman da ih sasluša. Bio sam užasnut brzinom s kojom je moguće zadobiti poverenje ljudi“, kazao je glumac za „Bild“, dodajući da je napravio blizu 25.000 „hitlerovskih selfija“ tokom snimanja.

Lažni Hitler deluje „poput katalizatora, pružajući uvid u nemački ambis“, piše „Berliner morgenpost“, za kog nacistički diktator kao i desničarska ideologija nisu „nikada nestali“.

„To je realnost, o tome treba razgovarati. Film pokazuje da se ljudima može manipulisati i kroz humor i smeh govori o jednoj temi o kojoj se u Nemačkoj ne sme raspravljati. Stiže u pravi čas jer je opasnost tu“, izjavio je jedan od gledalaca nakon projekcije.

„Previše je veštački. Film preteruje sa strahom od nacionalsocijalizma“, smatra jedna gledateljka.

Nedeljnik „Špigl“ deli njeno mišljenje: „Koja bi to trebalo da bude ispravna reakcija prolaznika na maskaradu od Hitlera?“. I zaključuje da film „apsolutno ništa ne razotkriva“.

Za „Tages špigl“, film ilustruje pre svega rastuće medijsko interesovanje za nacističko poglavlje nemačke istorije.

„Hitler se prodaje, Hitler je pop“, komentariše list, imajući u vidu brojne publikacije posvećene nacističkom diktatoru koji je donedavno bio tabu tema.

Firer i dalje nastavlja da opseda nemačke male i velike ekrane: privatni kanal RTL planira da snimi TV seriju o Hitleru.

„Hitler predstavlja izuzetno zanimljivu materiju koja je ujedno veoma aktuelna“, ističu u RTL-u.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Adolf Hitler Turcima prodaje „pravi muški“ šampon za kosu …

HITLER (NI)JE SMIJEŠAN? – Jadovno 1941.

„FIRER“: HRVATI ŽELE DA BUDU GOTI – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: