fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nema zajedničke komemoracije ni ove godine

Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj odlučila je da ni ove godine neće učestvovati u službenoj komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora, u spomen na 22. april 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Jasenovac
Jasenovac

„Jutarnji list“ podsjeća da su razlozi za bojkot poznati – višegodišnji napadi na antifašističko naslijeđe i sve izraženiji sentimenti za Nezavisnu Državu Hrvatsku i ustaški pokret, često od institucija i pojedinaca koji su bliski državnim vlastima.

Tako bojkot službene komemoracije nastavljaju predstavnici najbrojnijih ustaških žrtava – osim Jevreja ne dolaze ni članovi Saveza antifašista Hrvatske, dok predstavnici Srba još nisu odlučili. U aprilu 2017. državnu službenu komemoraciju proboja bojkotovali su predstavnici srpskih i jevrejskih organizacija te antifašisti, SDP i lijeve stranke, navodi se u tekstu.

Podsjeća se da su prošle godine te organizacije organizovale vlastitu komemoraciju, a slično će biti i ove godine, jer jevrejske organizacije idu u Jasenovac u nedjelju, 15. aprila.

Oni su upozorili da sporna tabla s natpisom ”Za dom spremni” i dalje stoji u Jasenovcu, ali i na krajnje zabrinjavajući porast pokušaja falsifikovanja istorije i istorijskih činjenica, te relativizaciju ustaštva.

Ognjen Kraus, predsjednik Jevrejske opštine Zagreb, rekao je za ovaj list da su dva razloga za neprisustvovanje zvaničnoj komemoraciji.

„Prvo, jer se u ovoj državi krši Ustav kao i odluke Ustavnog suda, prema kojima je nedopustiv ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, a takve table ipak stoje i to uz dopuštenje Vlade. Drugo, jer je kandidat za sprovođenje kurikularne reforme Matko Glunčić osoba koja je duboko uvrijedila manjine i osobe s invaliditetom, kada ih je optužio za slabe rezultate hrvatskih učenika na PISA testovima. A i mi smo pripadnici manjine“, rekao je Kraus.

Franjo Habulin, predsjednik SABH-a, objašnjava da će iz sličnih razloga bojkotovati i antifašisti, jer su nakon analize ocijenili da se od prošle godine nije promijenilo ništa.

„Još je i gore. Ako Vlada prihvati preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, to će samo donijeti nove probleme, u društvu će se otvoriti nove polemike i sukobe“, rekao je Habulin.

Potpredsjednik Sabora i zastupnik italijanske manjine Furio Radin kaže da će se solidarisati s odlukom manjina koje su najteže stradale od ustaških zločina.

„Ako budu bojkotovali Jevreji, Srbi i Romi, u tom slučaju neću doći, makar sam potpredsjednik Sabora. Sada se očekuje odluka Milorada Pupovca i Srpskog narodnog vijeća, koji su saveznici Vlade, ali istovremeno izuzetno kritični jer vlast taktizira i odbija zabraniti sve što ima veze s ustaštvom“, ocjenjuje radin.

Prošle godine komemoraciji kod Kamenog cvijeta u Jasenovcu prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatske, te položili zajednički vijenac.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ponovo odvojene komemoracije na godišnjici u Jasenovcu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: