Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NDH – istina sakrivena iza „bratstva – jedinstva“

Mnogo toga je „isplivalo“ 1967. godine, kada je Vatikan učinio ustupak Josipu Brozu, dozvolivši da sveštenik Krunoslav Draganović, koji je bio kreator Zakona o pokrštavanju Srba u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, bude vraćen u Jugoslaviju, navodi vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida u Beogradu Veljko Đurić.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/ante-pavelic-1q.jpg

Hrvatska nikada nije riješila problem opljačkanog zlata i drugih dragocjenosti koje su ustaše u NDH oduzele od Srba i Jevreja – upozorava vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida u Beogradu Veljko Đurić.

„Poznato je da su Srbima prije dovođenja u sabirne logore dozvoljavali da ponesu stvari do 50 kilograma težine, da su ih na ulazu u logor pretresali i oduzimali sve ono što su željeli, a na pojedinim stratištima od stradalnika su čupani i delovi proteza od zlata“, napominje Đurić za Srnu i ukazuje da o tome nema pisanih tragova.

Dio opljačkanog blaga u maju 1945. godine bio je sakriven na zagrebačkom Kaptolu sa dozvolom nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca. „To bogatstvo je pronađeno, ali nije nikada istraženo od koga je oduzeto – a o vraćanju da i ne govorimo“, ističe Đurić.

„Nedavno je u Hrvatskom državnom arhivu otvoren poseban fond sa arhivskom građom koja je bila nedostupna javnosti. Između ostalog, radi se i o zapisnicima o oduzimanju imovine sveštenicima, parohijama i manastirima Srpske pravoslavne crkve“, navodi Đurić.

On napominje da nema arhivske građe u Zagrebu i Beogradu – u fondovima nekadašnjeg Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova i ocjenjuje da su se sudbinom opljačkanog blaga Srba i Jevreja više bavili pripadnici britanske i američke obavještajne službe te da su dio svojih saznanja – publikovali.

„Poznato je da je na sajtu američkog Stejt departmenta bilo dovoljno arhivske građe, ali je ona pre nekoliko godina iznenada nestala. Sa tog sajta moguće je bilo pročitati da je Stejt department imao poseban projekat istraživanja o ustašama – „Department of State, Historical Policy Research Projest No. 61, United States Policy Toward the Ustasi“, navodi Đurić.

On napominje da je ustaško vođstvo u NDH patilo od pravne procedure, te je lako dokazati da su u mnogim slučajevima sačinjeni posebni zapisnici o oduzetoj imovini.

Đurić naglašava da su se jugoslovenski obavještajci ponašali kao da ih nije interesovala velika grupa ustaških glavara koji su našli zaštitu pod okriljem Rimokatoličke crkve i podsjeća da im je upravo crkva, najviše zaslugom sveštenika Krunoslava Draganovića, pomogla da otputuju u Južnu Ameriku.

„Mnogo toga je isplivalo 1967. godine kada je Vatikan učinio ustupak Josipu Brozu, dozvolivši da Draganović, koji je bio kreator Zakona o pokrštavanju Srba u NDH, bude vraćen u Jugoslaviju“, navodi Đurić.

Arhiva o saslušanju Draganovića još uvijek nije dostupna u cjelini, objavljen je samo malio dio. Uskoro će Izdavačka kuća „Katna mundi“ objaviti knjigu sa Draganovićevim ličnim bilješkama, za koju je predgovor i komentare pisao Veljko Đurić.

„Postoji dovoljno dokaza da se može govoriti o kontinuitetu hrvatske politike koju su započeli ustaše u NDH, a nastavili komunisti“, ocjenjuje Đurić za Srnu.

Đurić navodi da je komunističko rukovodstvo Hrvatske imalo dovoljno informacija o bogatstvu koje je posjedovala NDH, a koje je oduzeto od Srba i Jevreja.

On zaključuje da je „politika bratstva – jedinstva“ spriječila istinu koja bi dovela u pitanje partizansku revoluciju, te da nije bilo političke volje da se istraže zločini nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

SPRIJEČITI REVIZIJU ISTORIJSKE SLIKE DEŠAVANjA U NDH

ĐURIĆ: TIPIČAN PRIMJER ZLOČINA NAD SRBIMA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: