Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Naziv škole „Mustafa Busuladžić“ za jedne sramota, a za SDA nije

Poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna Bajramović /SDP/ uputila je inicijativu u obliku prijedloga da se na sljedećoj sjednici raspravlja o promjeni odluke o imenovanju Osnovne škole „Mustafa Busuladžić“.

Mustafa Busuladžić Foto: Screenshot
Mustafa Busuladžić Foto: Screenshot

Bajramovićeva je podsjetila na medijsko izvještavanje o stavu predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo Ane Babić koja je u više navrata rekla da je SBB pogriješio kada je glasao da se Osnovna škola „Dobroševići“ preimenuje u „Mustafa Busuladžić“.

„Nadam se da će poslanici iskoristiti priliku da uklone sramotu koja je nanijeta Skupštini Kantona Sarajevo zbog imenovanja škole“, rekla je Srna-Bajramović nakon čega je zamolila da se poslanici izjasne o uvođenju tačke na sljedećoj sjednici.

Poslanik iz SDA Safet Mešanović rekao je da imenovanje škole nije sramota, dok je Babićeva, nakon što je rekla da će poslanici o inicijativi glasati kasnije, naglasila da je njeno istupanje u medijima podstaknuto ličnim osjećajem sramote, prenosi portal „Kliks“.

Kritičari ističu da je Busuladžić bio istaknuti saradnik ustaških okupatorskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegovo se pisano mišljenje često poklapalo s ideologijom nacizma.

Ubijen je bez suđenja u Sarajevu 29. juna 1945. godine.

Takođe, priča je aktuelizovana nakon protestne note Izraela koja je upućena Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Osnovna škola u Sarajevu i zvanično nosi naziv ustaše …

Amerikanci: Razočarani smo što je škola u Sarajevu …

MIP-u BiH protestna nota ambasade Izraela | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: