fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Навршава се 25 година од убиства цапрашких Срба у Хрватској

Документационо информациони центар „Веритас“ саопштио је поводом 25 година од страдања цапрашких Срба да је у Сиску и околним мјестима у љето и јесен 1991. године ликвидирано најмање 118 лица српске националности, од којих 97 цивила, међу којима 11 жена.

Злочин над српским цивилима
Злочин над српским цивилима

Људи су убијани у кућама, на улици, на радним мјестима, а најчешће одвођени на унапријед припремљена мјеста, као што је бивше љечилиште „Јодно“ и некадашње бригадирско насеље Ора, недалеко од Галдовачког моста, гдје су мучени и на крају ликвидирани, а лешеви бацани у Саву.

Од укупног броја ликвидираних тек их је 40 сахрањено, а за посмртним остацима осталих 78 и даље се трага.

Породице убијених Срба у цапрашким селима надају се да ће правду за жртве, кад већ не могу пред хрватским и европским, остварити пред српским судом, који је надлежан за све ратне злочине почињене на подручју бивше СФРЈ.

Један од најтежих злочина над Србима на подручју општине Сисак десио се 22. августа 1991. године у раним јутарњим часовима када су припадници хрватског МУП-а и Зенги, ничим изазвани, у транспортерима са ознакама ЈНА „протутњали“ кроз српска села Блињски Кут, Кињачка, Брђане, Чакале, Блињска Греда, Бестрма и Tрњани, пуцајући на све што се мицало.

Тада су убили 15 Срба, а више десетина ранили. У њиховом крвавом походу на српска села зауставили су их мјештани села Брђани, који су се, чувши пуцњаву кроз друга села, на брзину организовали и поставили успјешну засједу.

У нападу на српска села хрватске снаге убиле су Ранка Мартиновића /42/, Ненада Пајића /40/, Стеву Симића /54/, Лазу Станића /57/, Љубана Tатишића /59/, Младена Вранешевића /53/, Милана-Мишу Вучинића /47/, Драгана Бекића /39/, Драгана Бишкуповића /45/, Жељку Боиновић /23/, Перу Црљеницу /50/, Недјељка-Неђу Чајића /45/, Ратка Ђекића /73/, Милана Кладара /51/ и Радована Крагуља /36/.

Сви убијени, осим Жељке Боиновић били су у браку, а иза њих је остало 32 дјеце, 18 синова и 14 кћери.

„Веритас“ напомиње да је син убијеног Младена Вранешевића, Зоран Вранешевић, кренуо оцу на сахрану из Београда, гдје је радио као полицајац, на коју никад није стигао.

Четворица припадника резервног састава хрватске полиције зауставили су га на пункту у Одри, затим ухапсили, привели и убили са три метка и оставили на обали Саве код Старог моста, гдје је пронађен након пет дана.

Послије овога догађаја, Срби из цапрашких српских села више нису одлазили на посао у Сисак, већ су организовали одбрану својих села и кућа, а ускоро су формирали и општину коју су назвали Цапраг, по подручју на којем се налазе поменута села, са сједиштем у Градуси, која је била у саставу Републике Српске Крајине.

Жупанијско државно тужилаштво у Сиску је у децембру 2006. године одбацило кривичну пријаву породица убијених против припадника „зенги“ Ивице Ковачића, Владе Целчића, Круне Влашића и Милана Шубића за ратни злочин против цивила, уз образложење да су њихови рођаци „убијени у оружаном сукобу између паравојних група САО Крајине и Хрватске војске или су колатерална штета тог оружаног сукоба“.

Tужбе породица убијених за накнаду штете хрватски судови су одбили због застаре и недостатка доказа о учешћу припадника Хрватске војске у „штетном догађају“, с тим да су породице држави дужне надокнадити парничне трошкове који се крећу и до више хиљада евра.

По окончању пред хрватским судовима неки од тих поступака, по тужбама породица, доспјели су и пред Европски суд за људска права у Страсбуру.

Неке од њих, међу којима и захтјеве рођака убијених Драгана Бекића, Ненада Пејића, Милана Кладара и Радована Крагуља, поднесене крајем 2012. године суд је одбацио у септембру 2014. године због истека рока од шест мјесеци између „посљедње истражне радње или њиховог сазнања о неефикасности истраге на националном нивоу“ и подношења захтјева том суду.

Извор: СРНА

 

Везане вијести:

Заборављени злочин „Вукова“ из Сиска

Убиjен код Сиска, нађен краj Ковина – Jadovno 1941.

Ликвидације Срба у Сиску – Држава се труди избјећи плаћање …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: