Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„NATO je 1999. godine počinio ekocid u Srbiji“

Načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije Danica Grujičić rekla je da je NATO prilikom bombardovanja Srbije 1999. godine počinio ekocid, da je dvostruko povećan broj dece obolele od malignih bolesti i da se nada da će brzo biti formirano koordionaciono telo za ispitivanje posledica agresije.

NATO "baca" bombe na Novi Beograd Foto: EPA/Saša Stanković
NATO „baca“ bombe na Novi Beograd Foto: EPA/Saša Stanković

Grujičićeva je navela da samo od leukemije smrtnost od 2002. godine do danas povećana za 139 odsto.

Ona je ukazala i na problem autoimunih bolesti, koje su, naročito među ženama, u enormnom porastu, na povećanu sterilnost kod muškaraca, kao i da posebno zabrinjava to što je dvostruko povećan broj dece oboljele od malignih bolesti u odnosu na vreme pre agresije.

– Ne sme se zaboraviti hemijsko zagađenje koje je bilo ogromno. A mi o tome uopšte ništa ne znamo, jer je sve bilo sakriveno od nas… Bombardovali su nas u vreme setve. Sve te toksične materije su ušle u lanac ishrane. Gađali su naftna i hemijska postrojenja, ljudi su udisali azot, dioksine, teške metale – rekla je Grujičićeva.

Prema njenim rečima, tri tone žive su otišle u Dunav, više od tri milijarde kilograma zemlje izbačeno je iz ležišta, a bombardovanjem trafo-stanice na Bežanijskoj kosi oslobođen je polihloro-bifenil, jedinjenje čiji jedan litar zagadi milijardu litara vode.

Grujučićeva se nada da će brzo biti formirano koordinaciono telo za ispitivanje posledica NATO agresije 1999. godine, te istakla da sledi ozbiljan naučni rad, a da je u planu da rezultati istraživanja budu prevedeni na 20 jezika i svima budu dostupni.

Petronijević: Srbija propustila priliku da tuži NATO

Govoreći o mogućnosti da neke organizacije i pojedinci pokušaju da tuže zemlje članice NATO za agresiju, advokat Goran Petronijević kaže da bi oni mogli da to učine, ali da se prvo mora utvrditi uzročno-posledična veza između činjenja i posledica.

On je napomenuo da je Srbija propustila idealnu priliku da tuži NATO i bez poteškoća dobije bar jednu tužbu, jer je pilot nevidljivog F-117 aviona koji je 27. marta 1999. godine oboren u Buđanovcima Dejl Zelko u svojoj knjizi priznao da je prekršio međunarodno pravo.

– On u knjizi detaljno opisuje da je „istovario teret“ odnosno bombe, pre nego što se avion srušio. Jednostavnom računicom dolazi se do podatka da su te bombe pale na civilne objekte, što je striktno zabranjeno Ženevskom konvencijom. Umesto da smo ga tužili i sigurno dobili odštetu, mi smo ga gostili po Srbiji – rekao je Petronijević.

Za 78 dana bombradovanja, 1.150 borbenih aviona NATO-a udarilo je 2.300 puta na 995 vojnih i civilnih objekata, lansirano je 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona. Korišteno je i 37.000 kasetnih bombi za bombarodvanje civilnih ciljeva iako je to zabranjeno po Ženevskoj konvenciji.

Međunarodni sud pravde u Hagu se 15. decembra 2004. godine oglasio nenadležnim za tužbu koju je SRJ podnela protiv osam zemalja NATO zbog genocida i nelegalne upotrebe sile tokom bombardovanja 1999. godine.

Autor: Srna / Vesti online

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

BBC: Bombardovali smo Srbiju osiromašenim uranijumom …

Dokazi, pa tužbe za NATO bombardovanje | Jadovno 1941.

General NATO: Bombardovanje 1999. kao napad na Nagasaki …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: