fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dokazi, pa tužbe za NATO bombardovanje

Italijani objavili istraživanja o osiromašenom uranijumu, Srbija formira savet stručnjaka. Ispitaće vezu između agresije Alijanse 1999. i epidemije obolelih od karcinoma

Posledice razaranja u Ćupriji, Foto D. Milovanović
Posledice razaranja u Ćupriji, Foto D. Milovanović

Savet za pripremu pisanja tužbe protiv 19 zemalja članica NATO koje su 1999. godine bombardovale Srbiju biće formiran u petak veče u Nišu. Njegovi članovi biće ugledni srpski akademici, advokati, lekari, pravnici i profesori medicinskih fakulteta. Savet će, najpre, pripremiti naučne dokaze o uzročno-posledičnoj vezi između bombardovanja osiromašenim uranijumom i povećanja broja obolelih od karcinoma. Tužbom će, potom, tražiti naknadu štete za obolele i preminule vojnike i žitelje Srbije.

Formiranje ovog Saveta, gotovo se podudarilo sa u četvrtak obelodanjenim zaključkom Istražne komisije italijanskog parlamenta da „postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanja od najtežih bolesti italijanskih vojnika koji su bili u misijama na Kosovu, u Bosni, Iraku i Avganistanu“. Zaključak Komisije, već je izazvao negodovanje Ministarstva odbrane Italije i „zaglušujuću tišinu vlasti“, ali je nesporno da će se o njemu uskoro raspravljati u italijanskom Parlamentu. Reč je, zapravo, o zaključku koji bi trebalo da ubrza izglasavanje „zakona o načinu definisanja kompenzacije za obolele i preminule italijanske vojnike“.

– Ova vest iz Italije je istinski vetar u leđa svima u Srbiji koji se bore da dokažu da je NATO bombardovanje izazvalo ekološku katastrofu u našoj zemlji i epidemiju karcinoma – kaže advokat Srđan Aleksić, inicijator osnivanja Saveta. – Sva pravna iskustva i dosad donete presude u Italiji, koje potvrđuju vezu između osiromašenog uranijuma i obolevanja njihovih vojnika od raka, leukemije i bolesti štitaste žlezde, nama su izuzetno dragoceni. Pozivajući se na takve presude, pre svega u Italiji, zemlji članici NATO čiji su vojnici bili deo misije na Kosmetu i u Bosni, biće nam lakše da zahtevamo odštete za naše obolele i preminule građane. Osim toga, tražićemo i adekvatno lečenje naših državljana upravo od onih koji su „posejali“ osiromašeni uranijum u Srbiji.

Naš sagovornik podseća da su u Italiji već donete 43 presude, od kojih je 13 pravosnažno. One propisuju isplaćivanje odštete italijanskim vojnicima koji su učestvovali u misijama od BiH preko KiM i Iraka do Avganistana, a potom se razboleli od posledica korišćenja oružja sa osiromašenim uranijumom.

– Prva pravna pobeda bila je 3. novembra 2012. godine, kada je građanski sud u Rimu utvrdio da je Andrea Antonaćija, vojnika koji je služio u Bosni, ubio osiromašeni uranijum – podseća Aleksić.

Advokat Srđan Aleksić Foto V. Danilov
Advokat Srđan Aleksić Foto V. Danilov

– Zbog toga je Ministarstvo odbrane bilo osuđeno da plati skoro milion evra porodici, pošto je uspostavljena uzročno-posledična veza između bolesti vojnika, a reč je o Hočkinovom limfomu, i izlaganja osiromašenom uranijumu. Posle ove presude, Italijani su postali svesni da od preminulih vojnika do dece rođene sa malformitetima, osiromašeni uranijum ubija u tišini.

NAUČNICI IZ CELOG SVETA U NIŠU

Početkom juna, u Nišu ćemo organizovati međunarodno savetovanje o uzročno-posledičnoj vezi osiromašenog uranijuma i obolevanja od malignih bolesti – najavljuje advokat Aleksić. – Za taj skup predavanja pripremaju eminentni naučnici iz Evrope i sveta. Uz njihovu pomoć i nesporne podatke koje planiraju da obelodane u Nišu, imaćemo naučne dokaze o štetnosti osiromašenog uranijuma koje nijedan sud u svetu neće moći da obori.

UBRZATI NAŠE ANALIZE

Mnogo me je obradovala vest iz Italije – kaže prof. dr Danica Grujičić. – Jasno je da i mi sada, posle gotovo 20 godina, imamo pravo da analiziramo sve što se desilo tokom bombardovanja Srbije bombama sa osiromašenim uranijumom.

Nadam se da će ovaj zaključak italijanske Parlamentarne komisije ubrzati formiranje Kordinacionog tela za ispitivanje posledica NATO agresije 1999. godine koje bi se bavilo i merama za ublažavanje tih posledica tamo gde još može. Imali smo čvrsta obećanja za formiranje ovog tela, i nadam se da će biti ispunjena. Ne znam gde je zapelo.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Uranijum još ubija Šumadince | Jadovno 1941.

Korijere dela sera: Osiromašeni uranijum – zaboravljeni …

Srpska ispituje posljedice NATO bombardovanja | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: