fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpska ispituje posljedice NATO bombardovanja

Banjaluka – Desetine stručaka iz oblasti medicine i hemije, te predstavnici nekoliko institucija Republike Srpske pripremaju inicijativu za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja Srpske 1995. godine, a koja će uskoro biti proslijeđena predsjedniku Miloradu Dodiku, saznaje „Glas Srpske“.

Stručnjaci iz svih relevantnih oblasti slažu se da je u RS neophodno detaljno ispitati posljedice dejstva osiromašenog uranijuma koji su sadržavale bombe ispaljivane na Srpsku iz aviona NATO snaga u septembru 1995. godine. Posljedice zagađenja osiromašenim uranijumom u RS, ali i Srbiji, mogle bi biti ispitivane u nacionalnoj laboratoriji u toj zemlji, čije je osnivanje u toku, uz saglasnost srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Po uzoru na Srbiju, i u RS će biti inicirano formiranje nezavisnog koordinacionog tijela koje bi rukovodilo ovim procesom.

U Akademiji nauka i umjetnosti RS potvrdili su da iza inicijative za istraživanje posljedica NATO bombardovanja stoje desetine stručnjaka različitih profila.

– Tu su ljekari, biolozi, hemičari, radiolozi i predstavnici institucija koji su poslije bombardovanja prikupljali materijal i čistili teren od bombi i osiromašenog uranijuma – kažu u Akademiji dodajući da će biti ispitano zagađivanje vode, zemlje i vazduha usljed bombardovanja, i posljedice tog zagađenja po zdravlje stanovnika.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da svaka doza zračenja, pa i minimalna, ima kancerogen, citotoksičan, genotoksičan i piratogen uticaj na zdravlje ljudi i životinja. Dodaju da je i sama činjenica da je italijanska vlada finansirala istraživanje stručnjaka Ujedinjenih nacija za zaštitu životne okoline (UNEP) bila znak da postoje motivi za sumnju u zračenje u BiH. Oni su 2002. godine istražili 130 lokacija i analizirali uzorke tla, vode, vazduha i vegetacije na 15 mjesta u BiH. Više od 500 italijanskih vojnika poslije učešća u mirovnim operacijama na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka oboljelo je od raka.

– Zato je neophodno istraživanje. Zna se da pet godina poslije rata i stres uzima danak – rekli su u Institutu.

U Republičkoj upravi Civilne zaštite RS podržavaju ovu inicijativu, dodajući da u svojim arhivama imaju veliki broj podataka prikupljenih na terenu poslije bombardovanja RS.

– Stanovnici Bratunca koji su izbjegli iz Hadžića, gdje je bombardovan Tehničko-remontni zavod, masovno su umirali od karcinoma. Došli smo i do podataka o domaćinstvima u kojima su od karcinoma preminuli članovi koji su poslije rata koristili vodu sa izvora u neposrednoj blizini kratera od avionskih bombi. Broj oboljelih od te bolesti stalno se povećava – rekli su u toj upravi.

Naveli su i primjer sela Očauš u opštini Teslić gdje je odmah poslije bombardovanja uginulo više od 30 krava, mnogo ovaca, koza, konja, kojima je prethodno potpuno opala dlaka.

Prema istraživanju ljekara u Odjeljenju za otorinolaringologiju Opšte bolnice „Sveti apostol Luka“, u Doboju je broj oboljelih od karcinoma kože lica i vrata poslije rata povećan za dva i po puta.

Ovim pitanjem bavila se i bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte koja je 2001. godine izjavila da bi upotreba osiromašenog uranijuma od strane NATO-a u sukobima na Balkanu mogla da bude predmet istrage i tretirana kao ratni zločin.

Zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Drago Kalabić kaže da daje punu podršku inicijativi, ali da je pesimista kada je riječ o konačnom ishodu.

– RS i Srbija imaju NATO spavače koji podrivaju takve inicijative. Šta je sa rezultatima koje je istražna komisija u jednom od ranijih saziva uradila o tom bombardovanju? Rezultati postoje, oni su poražavajući, imao sam uvid, ali o tome se naglo zaćutalo, jer su na scenu stupili spavači – rekao je Kalabić.

Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih. Ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Šta je osiromašeni uranijum

Osiromašeni uranijum je proizvod dobijen preradom iskopane rude uranijuma. Većina radioaktivnih izotopa vadi se iz rude da bi bila upotrijebljena za nuklearno oružje i atomske elektrane. Ono što ostane je manje radioaktivni izotop 238, odnosno osiromašeni uranijum. Gotovo dva puta je gušći od olova i zapaljiv je pri udaru, što ga čini krajnje efektivnim u probijanju oklopa. Samo jedna jedina čestica osiromašenog uranijuma u limfnim čvorovima može da razori cijeli imunološki sistem.

Autor:  Goran Maunaga

Izvor: Glas Srpske

Vezane vijesti:

„Let u zločin“ – put do istine | Jadovno 1941.

Korijere dela sera: Osiromašeni uranijum – zaboravljeni …

NATO uranijum bačen na BiH i SRJ kao 170 bombi na Hirošimu …

VIDEO: Nemački režiser snimio film o osiromašenom …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: