Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

„NATO agresija” kada smo počeli da stvari nazivamo pravim imenom? (VIDEO)

Datum objave: subota, 11 aprila, 2020
Veličina slova: A- A+

U godinama nakon NATO agresije visoki vojni i državni zvaničnici izbegavali su korišćenje termina „NATO agresija”.

General-potpukovnik Milosav Simović

Izvor: Srpska istorija

Priredio: Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta, 10. april 2020.

NAPOMENA: Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne moraju odražavati stavove redakcije portala. U cilju sveobuhvatnijeg informisanja javnosti, objavljujemo i priloge od značaja za misiju udruženja Jadovno 1941. čak i kada su oni potpuno suprotni njegovim stavovima.


Sve do 2015. godine, izraz „NATO agresija”  nije bio ustaljeni pojam koji je korišćen u zvaničnim obraćanjima već su se koristili pojmovi „bombardovanje” i „agresija”, bez direktnog navođenja odgovornih za ovaj zločin. Negde od 2005. godine, u medijima se „stidljivo” spominje termin „NATO soldateska”dok termin „NATO agresija” državni zvaničnici i dalje izbegavaju… dok je danas srećom drugačije.

Međutim, 24. marta 2013. godine, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, u Zemunu, prilikom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, nedvosmisleno govori o „NATO agresiji” i hrabrosti srpskih pilota. Aprila 2014. godine, na proslavi Dana vojske u Užicu, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić bio je jasan istakavši da je „NATO bombardovanje civilizacijski presedan”. Iste godine, 24. marta u Varvarinu, rekao je da „NATO agresiju ne treba zaboraviti“ i „da je žalosno što se niko iz NATO-a nije do sada Srbiji  izvinio“.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić na obeležavanju Dana sećanja na nastradale u NATO bombardovanju ispred spomenika u Zemunu 24. marta 2013. godine
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić na Danu vojske Srbije 16. aprila 2014. godine u Užicu u prisustvu ministra odbrane Nebojše Rodića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i general-majora Vojina Jondića

Odlazeći premijer u tehničkoj vladi Ivica Dačić, 24. marta 2014. godine na Straževici podseća da je „NATO agresija sprovedena bez pravnog osnova“, a ministri odbrane Bratislav Gašić i Aleksandar Vulin, odmah po postavljenju 2014. i 2017. godine jasno koriste termin „NATO aresija”.Što se tiče političkih partija, Srpska radikalna stranka uvek je koristila termin „NATO agresija”, to su činili Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić, to čini i Nemanja Šarović. Srpska napredna stranka koju je vodio Tomislav Nikolić, a koju sada vodi Aleksandar Vučić, upotrebljavala je i upotrebljava termine „NATO agresija” i „NATO bombardovanje”.

Što se tiče najviših vojnih zvaničnika, oni su izbegavali da koriste termin NATO agresija i NATO bombardovanje već su koristili ranije pomenute, tada ustaljene termine. Dugogodišnji komandant i načelnik Generalštaba general Diković, 2013. godine transparentno koristi termin „NATO agresija”. Od penzionisanih generala, najjasniji je general-major Božidar Delić, u korišćenju termina „NATO agresija”i odbrani kolega „osuđenih generala”, to čini od NATO agresije do danas.

Od 78. dana NATO agresije, Niš je bio pod sirenama 52 dana, a najveća razaranja pretrpeo je 5. aprila i 7. maja. Pljačkovica pored Vranja i Vranjske kasarne gađane su nemilosrdno. Tog aprila i maja 1999. jug Srbije bio je zavijen u crno. Tokom NATO agresije, u selu Reljan kod Preševa, od dejstva NATO aviona A10, stradalo je 7 pripadnika haubičko-artiljerijskog diviziona 122mm 78. motorizovane brigade. Posle NATO bombardovanja, pripadnici haubičko-artiljerijskog diviziona 122 mm 78. motorizovane brigade izgradili su spomenik na mestu pogibije.

Spomenik pripadnicima haubičko-artiljerijskog diviziona 78. motorizovane brigade poginulim tokom NATO agresije. Selo Reljan, opština Preševo.
FOTO: VOJSKA SRBIJE

Od tada, do danas, svake godine, porodice poginulih i pripadnici bivše 78. motorizovane brigade Niškog korpusa polažu vence sedmorici junaka uz vojne počasti i učešće Vojnog orkestra- Niš.

Komandanti, načelnici Generalštaba, ministri odbrane, predsednici države su se menjali, ljudi su dolazili i odlazili, ali jedan čovek je svake godine, 15. aprila, prisustvovao obredu i pomenu. Tada kada su poginuli bio je major-operativac u 78. motorizovanoj brigadi. Svake godine, 15. aprila bio je sa saborcima i nedvosmisleno od podizanja spomenika 2000. godine, javno je koristio termine NATO agresija i NATO bombardovanje, tj. nazivao stvari pravim imenom, čak i u vremenima kada su mnogi iz političkih razloga izbegavali da ovako govore.

To je činio kao pukovnik- načelnik štaba i komandant 78. motorizovane brigade i brigadni general- komandant 4. brigade Kopnene vojske, general-major zamenik i general-potpukovnik komandant Kopnene vojske. Iako im zbog njegovih govora nije drago, poznavajući njega, njegovu doslednost i imanje stava, čak i NATO generali poštuju njegove reči. Čovek koji nije govorio i činio po ustaljenim modelima i politički, već stvari nazivao svojim pravim imenom – NATO agresija, jeste general-potpukovnik Milosav Simović, naglašava Đorđe Bojanić.

Ovaj video u prilogu dosta govori…

General-potpukovnik Milosav Simović

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top