fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„NATO agresija” kada smo počeli da stvari nazivamo pravim imenom? (VIDEO)

U godinama nakon NATO agresije visoki vojni i državni zvaničnici izbegavali su korišćenje termina „NATO agresija”.
General-potpukovnik Milosav Simović

Izvor: Srpska istorija

Priredio: Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta

NAPOMENA: Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne moraju odražavati stavove redakcije portala. U cilju sveobuhvatnijeg informisanja javnosti, objavljujemo i priloge od značaja za misiju udruženja Jadovno 1941. čak i kada su oni potpuno suprotni njegovim stavovima.


Sve do 2015. godine, izraz „NATO agresija”  nije bio ustaljeni pojam koji je korišćen u zvaničnim obraćanjima već su se koristili pojmovi „bombardovanje” i „agresija”, bez direktnog navođenja odgovornih za ovaj zločin. Negde od 2005. godine, u medijima se „stidljivo” spominje termin „NATO soldateska”dok termin „NATO agresija” državni zvaničnici i dalje izbegavaju… dok je danas srećom drugačije.

Međutim, 24. marta 2013. godine, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, u Zemunu, prilikom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, nedvosmisleno govori o „NATO agresiji” i hrabrosti srpskih pilota. Aprila 2014. godine, na proslavi Dana vojske u Užicu, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić bio je jasan istakavši da je „NATO bombardovanje civilizacijski presedan”. Iste godine, 24. marta u Varvarinu, rekao je da „NATO agresiju ne treba zaboraviti“ i „da je žalosno što se niko iz NATO-a nije do sada Srbiji  izvinio“.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić na obeležavanju Dana sećanja na nastradale u NATO bombardovanju ispred spomenika u Zemunu 24. marta 2013. godine
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić na Danu vojske Srbije 16. aprila 2014. godine u Užicu u prisustvu ministra odbrane Nebojše Rodića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i general-majora Vojina Jondića

Odlazeći premijer u tehničkoj vladi Ivica Dačić, 24. marta 2014. godine na Straževici podseća da je „NATO agresija sprovedena bez pravnog osnova“, a ministri odbrane Bratislav Gašić i Aleksandar Vulin, odmah po postavljenju 2014. i 2017. godine jasno koriste termin „NATO aresija”.Što se tiče političkih partija, Srpska radikalna stranka uvek je koristila termin „NATO agresija”, to su činili Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić, to čini i Nemanja Šarović. Srpska napredna stranka koju je vodio Tomislav Nikolić, a koju sada vodi Aleksandar Vučić, upotrebljavala je i upotrebljava termine „NATO agresija” i „NATO bombardovanje”.

Što se tiče najviših vojnih zvaničnika, oni su izbegavali da koriste termin NATO agresija i NATO bombardovanje već su koristili ranije pomenute, tada ustaljene termine. Dugogodišnji komandant i načelnik Generalštaba general Diković, 2013. godine transparentno koristi termin „NATO agresija”. Od penzionisanih generala, najjasniji je general-major Božidar Delić, u korišćenju termina „NATO agresija”i odbrani kolega „osuđenih generala”, to čini od NATO agresije do danas.

Od 78. dana NATO agresije, Niš je bio pod sirenama 52 dana, a najveća razaranja pretrpeo je 5. aprila i 7. maja. Pljačkovica pored Vranja i Vranjske kasarne gađane su nemilosrdno. Tog aprila i maja 1999. jug Srbije bio je zavijen u crno. Tokom NATO agresije, u selu Reljan kod Preševa, od dejstva NATO aviona A10, stradalo je 7 pripadnika haubičko-artiljerijskog diviziona 122mm 78. motorizovane brigade. Posle NATO bombardovanja, pripadnici haubičko-artiljerijskog diviziona 122 mm 78. motorizovane brigade izgradili su spomenik na mestu pogibije.

Spomenik pripadnicima haubičko-artiljerijskog diviziona 78. motorizovane brigade poginulim tokom NATO agresije. Selo Reljan, opština Preševo.
FOTO: VOJSKA SRBIJE

Od tada, do danas, svake godine, porodice poginulih i pripadnici bivše 78. motorizovane brigade Niškog korpusa polažu vence sedmorici junaka uz vojne počasti i učešće Vojnog orkestra- Niš.

Komandanti, načelnici Generalštaba, ministri odbrane, predsednici države su se menjali, ljudi su dolazili i odlazili, ali jedan čovek je svake godine, 15. aprila, prisustvovao obredu i pomenu. Tada kada su poginuli bio je major-operativac u 78. motorizovanoj brigadi. Svake godine, 15. aprila bio je sa saborcima i nedvosmisleno od podizanja spomenika 2000. godine, javno je koristio termine NATO agresija i NATO bombardovanje, tj. nazivao stvari pravim imenom, čak i u vremenima kada su mnogi iz političkih razloga izbegavali da ovako govore.

To je činio kao pukovnik- načelnik štaba i komandant 78. motorizovane brigade i brigadni general- komandant 4. brigade Kopnene vojske, general-major zamenik i general-potpukovnik komandant Kopnene vojske. Iako im zbog njegovih govora nije drago, poznavajući njega, njegovu doslednost i imanje stava, čak i NATO generali poštuju njegove reči. Čovek koji nije govorio i činio po ustaljenim modelima i politički, već stvari nazivao svojim pravim imenom – NATO agresija, jeste general-potpukovnik Milosav Simović, naglašava Đorđe Bojanić.

Ovaj video u prilogu dosta govori…

General-potpukovnik Milosav Simović

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: