fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nastavak suđenja za zločine na području Bosanske Krupe

Sud_BiH_sudnica

Na suđenju optuženima za zločine nad Srbima i Hrvatima na području Bosanske Krupe Jadranku Šaranu, Samiru Šabiću i Zijadu Kadiću, svjedok Tužilaštva BiH Danica Čiča potvrdila je da joj je majka ispričala kako je tokom zatočenja u Jasenici ranjena u nogu i da je u nju pucao izvjesni Apica.

Danica Čiča je rekla da ima posredna saznanja o onome što se 1995. godine dešavalo na području Bosanske Krupe, te da je o svim događajima čula od svoje majke Milke Ćurguz, prenosi Birn.

Kako joj je ispričala majka, koja je prije i tokom rata živjela u selu Kozin pod Grmečom, pripadnici tzv. Armije BiH su ih u septembru 1995. godine, zajedno s komšijama iz njenog i susjednog sela, odveli na prinudni rad u Jasenici.

„Kad bi pričala o Jasenici, uvijek je govorila da joj je tamo bilo najteže. Znam da su bili smješteni u privatnim kućama i da su imali radnu obavezu da čiste i utovaruju drva“, rekla je svjedok.

Ona je navela da je prilikom jednog utovara drva u kamion njena majka ranjena u nogu.

„Meni je rekla da ju je pištoljem ranio izvjesni Apica. On ju je tjerao da brže utovaruje drva u kamion, pa je pucajući u zemlju – ranio moju majku u desnu nogu. Znam da mi je rekla da joj je opanak bio pun krvi, te da joj niko nije pritekao u pomoć“, izjavila je Danica Čiča.

Ona je potvrdila da je njena majka zajedno sa ostalim zatvorenicima iz Jasenice prebačena u mjesto Podvran, gdje je takođe bila zatočena do kraja februara 1996. godine.

Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić optuženi su za zatvaranje civilnog stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti te jednog ratnog zarobljenika, ubistvo i nečovječno postupanje.

Na teret im je stavljeno i neopravdano odgađanje raspuštanja sabirnih centara od septembra 1995. do jula 1996. godine u nekoliko objekata u Bosanskoj Krupi.

Kako se navodi u optužnici, Šaran, koji je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Bosanskoj Krupi, naredio je zatvaranja civila u sabirni centar Jasenica, a čuvali su ih stražari pod kontrolom Šabića, komandira policije u Jasenici.

Zatočeni civili su, prema Tužilaštvu, držani u nehumanim uslovima i vođeni na prinudne radove, a među njima je bilo i dvoje maloljetne djece.

Kadić je kao policajac optužen i za ranjavanje Milke Ćurguz na prinudnom radu.
Na današnjem ročištu iskaz je dao i Rajko Jelača, koji je o događajima na području Krupe saznao od rođaka Joje Jelače, koji je sa ženom i dvoje unučića bio zatočen u Jasenici.

„Sve što znam čuo sam od Joje. On mi je pričao o Jasenici i kako im je tamo bilo. Kaže, nikako. I kaže da su djeca tamo bila gladna jer nisu imala šta jesti“, objasnio je svjedok Jelača.

On je dodao da se nakon rata među prvim vratio u selo Gornja Suvaja, ali da nikada nije saznao ko mu je ubio oca koji je, takođe, bio zatvoren u Jasenici.

Na pitanje advokata Fahrije Karkina, da li je ikada čuo da su mu oca ubili pripadnici 505. bužimske brigade, svjedok je odgovorio da to sada prvi put čuje.

„O ubistvu mog oca sam saznao od rođaka Joje, koji je s njim bio zatvoren u Jasenici. On mi je rekao da ga je ubio vojni poručnik, ili policajac, ali mi nije htio reći ko“, objasnio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. decembar.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Podignuta optužnica zbog ratnog zločina u Bugojnu

Uhapšeno šest lica zbog ratnog zločina u Kotor Varošu

Tri Bošnjaka uhapšena zbog ratnih zločina nad Srbima

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: