Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Наставак суђења за убиство Срба са Троврха

У Окружном суду у Источном Сарајеву данас би требало да буде настављено суђење четворици некадашњих припадника такозване Армије БиХ за убиства српских заробљеника са брда Троврх код Горажда 1992. године, а окружни тужилац Тарик Црнкић најавио је испитивање два свједока.

Источно Сарајево
Источно Сарајево

За учешће у убиствима осам српских ратних заробљеника Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву терети некадашње припаднике такозване Армије БиХ Мухамеда Аџема, Омера Угљешу, Сенада Халиловића и Суљу Каркељу.

На брду Троврх код Горажда у августу 1992. године заробљени су Бошко и Ђоко Ласица, Његош Ћехо, Којо Вуковић, Бранислав и Будимир Тодоровић, Тиослав Радовић и Ратомир Клачар, а потом су одведени у горажданску полицијску станицу гдје су убијени.

На рочишту 10. децембра свједок Тужилаштва Душанка Пљеванчић, која је са мјештанима села Бућје била притворена у Полицијској станици у Горажду, потврдила је да су Срби са Троврха ноћу били премлаћивани.

Осамдесетогодишња старица рекла је да су заробљеници са Троврха доведени у Полицијску станицу мјесец дана након затварања мјештана села Бућје, које су припадници такозване Армије БиХ привели са Требешког брда и затворили у ћелије.

„Са мном је било затворено десетак људи, међу којима је био и мој син. Неки су гледали кроз шпијунку на вратима и чула сам када су рекли да виде Тодоровића, Ласице и Радовића које су изводили напоље. Никада се нисмо сусретали јер нас нису изводили у исто вријеме“, навела је Пљеванчићева.

Пљеванчићева је навела и да су заробљени Срби са Троврха након седам или осам дана „једну ноћ нестали“, након чега су њу и њену јетрву послали да очисте ћелију у којој су били. Ту су видјеле крваве жице којим су затвореници били везани.

„Стражари су нам касније рекли да су ти људи отишли у њихову војску и убјеђивали нас да се и ми, као они са Троврха, са њима боримо“, испричала је Пљеванчићева.

Тужилац је у наставку суђења прочитао изјаве преминулог свједока Мује Ћеље, које је током истраге дао 11. децембра 2012. године Центру јавне безбједности Источно Сарајево и 6. марта 2013. Окружном тужилаштву Источно Сарајево.

Ћељо је, између осталог, рекао да је у ноћи између 17. и 18. септембра 1992. године чуо рафално пуцање са Лађеве стијене, што му је било чудно јер је то подручје било ослобођено.

„Након 15 минута видио сам `тамић` који је био оклопљен како се враћа у Копаче. Послије два дана чуо сам дјецу како вичу `народе, дођите да видите четнике који су побијени код Лађеве стијене`. Ја нисам отишао да то видим“, наведено је у Ћељиној изјави.

Почетак рочишта заказан је у 14.00 часова.

 

Извор: srna

 

Везане вијести:

Данас нова свједочења о убиствима српских заробљеника са Троврха

Наставак суђења за убиства заробљених Срба на Троврху

Злочин на Троврху

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: