Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Naš odgovor na “Domovinski rat”

Datum objave: ponedeljak, 6 marta, 2017
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Knjiga “Srbi i raspad Jugoslavije” razjašnjava događaje uoči i nakon raspada SFRJ i objektivno osvetljava ulogu svih naroda

Proterivanje Srba iz Hrvatske u "Oluji"
Proterivanje Srba iz Hrvatske u “Oluji”

Novo svetlo na događaje uoči raspada SFRJ i ratove devedesetih godina baca nedavno objavljena knjiga “Srbi i propast Jugoslavije”. Prema rečima jednog od autora, sociologa prof. dr Zorana Avramovića, ovaj priručnik posebno je važan u kontekstu upornog nastojanja da se Srbi stave na optuženičku klupu i da se sva krivica prebaci na srpski narod.

Publikacija je specifična i po tome što su autori iz različitih disciplina – istoričari, filozofi, sociolozi, pravnici, vojni stručnjaci i mediolozi. Svaki je iz svog ugla analizirao ulogu Srba u ratnim događajima, kao i odnos prema jugoslovenskom pitanju.

– Kraj jugoslovenske države i politički procesi posle njenog sloma predmet su svakojih razgovora, od ulice i restorana do naučnih skupova. Zajednička nit svih razgovora je borba za tumačenje svih činilaca ratnog kraja te države – kaže Avramović. – U bivšim jugoslovenskim republikama, današnjim državama, intelektualne i političke elite u najvećem broju brane svoje istine o uzrocima, tokovima i kraju jugoslovenske države. Priručnik “Srbi i propast Jugoslavije” predstavlja pokušaj da se na objektivan način osvetli uloga srpskog činioca u razbijanju jugoslovenske države.

Ovo izdanje predstavlja svojevrstan odgovor autora na hrvatski priručnik “Domovinski rat”, pisan za nastavnike istorije osnovnih i srednjih škola. Ta publikacija, objavljena pre dve godine, izazvala je mnogo komentara, zbog iznošenja spornih činjenica o događajima devedesetih.

– Naš priručnik razlikuje se po autorskom pristupu, naučnim referencama i tome što nema propagandistički naboj kojeg ima previše u “Domovinskom ratu”, koji je zasnovan na relaciji “srpska agresija i hrvatska žrtva” – analizira naš sagovornik. – Takva slika ratnog odnosa Srba i Hrvata je priprema dece u Hrvatskoj za decenijsku netrpeljivost a i mržnju prema Srbima. “Domovinski rat” izbegava da problem postavi kao odnos Srba u Hrvatskoj, odnos nepristajanja Srba da ostanu u Hrvatskoj 1991. godine. Srbija nije bila agresor, kao ni raspadajuća JNA. “Domovinski rat” tu činjenicu sakriva. U našem priručniku, prikaz događaja i analiza aktera je data objektivno, na temelju činjenica.

Priručnik dokazuje i da su Srbi najviše radili na razvoju demokratskih ustanova u SFRJ, a na kraju su doživeli pogrom. Analiziran je i međunarodni činilac sloma SFRJ, kao i veoma štetna uloga stranih medija po srpski narod. Autori objašnjavaju i religijski faktor i položaj Srba izvan Srbije. Vojno-ratni događaji prikazani su hronološki, sa mnoštvom činjenica. Osvetljena je i uloga Haškog tribunala.

Autori srpskog zbornika o ratovima devedesetih su, osim Avramovića, dr Čedomir Antić, Aleksandar Marinković, dr Miša Đurković, prof. dr Zoran Jevtović, dr Aleksandar Raković, dr Radovan Radinović, dr Jovan Ćirić i akademik Ljubodrag Dimić. Izdavači su Zavod za udžbenike i “Službeni glasnik”.

DOPUNA ZNANjA

– Priručnik je namenjen pre svega srednjim školama i fakultetima – napominje prof. Zoran Avramović. – Izuzetno je važno da u školama nastavnici koji predaju društvene predmete unaprede i dopune svoja znanja. U razbijanju jugoslovenske države učestvovali su interesi i strasti sa domaće scene, ali i iz inostranstva. Za učenike i studente važno je da dobiju naučno utemeljenu interpretaciju ratnog raspada Jugoslavije i ulogu srpskih činilaca. Umesto ideološko-političkog govora o Srbima i ratu, ovde se preporučuje naučna slika događaja.

Autor: I. MIĆEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Antropologija zla: Ponavljanje mračne istorije

Disciplinovanje srpske istoriografije

Svetozar Livada: Svedočim, ovako je bilo!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top