fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Naš odgovor na „Domovinski rat“

Knjiga „Srbi i raspad Jugoslavije“ razjašnjava događaje uoči i nakon raspada SFRJ i objektivno osvetljava ulogu svih naroda

Proterivanje Srba iz Hrvatske u "Oluji"
Proterivanje Srba iz Hrvatske u „Oluji“

Novo svetlo na događaje uoči raspada SFRJ i ratove devedesetih godina baca nedavno objavljena knjiga „Srbi i propast Jugoslavije“. Prema rečima jednog od autora, sociologa prof. dr Zorana Avramovića, ovaj priručnik posebno je važan u kontekstu upornog nastojanja da se Srbi stave na optuženičku klupu i da se sva krivica prebaci na srpski narod.

Publikacija je specifična i po tome što su autori iz različitih disciplina – istoričari, filozofi, sociolozi, pravnici, vojni stručnjaci i mediolozi. Svaki je iz svog ugla analizirao ulogu Srba u ratnim događajima, kao i odnos prema jugoslovenskom pitanju.

– Kraj jugoslovenske države i politički procesi posle njenog sloma predmet su svakojih razgovora, od ulice i restorana do naučnih skupova. Zajednička nit svih razgovora je borba za tumačenje svih činilaca ratnog kraja te države – kaže Avramović. – U bivšim jugoslovenskim republikama, današnjim državama, intelektualne i političke elite u najvećem broju brane svoje istine o uzrocima, tokovima i kraju jugoslovenske države. Priručnik „Srbi i propast Jugoslavije“ predstavlja pokušaj da se na objektivan način osvetli uloga srpskog činioca u razbijanju jugoslovenske države.

Ovo izdanje predstavlja svojevrstan odgovor autora na hrvatski priručnik „Domovinski rat“, pisan za nastavnike istorije osnovnih i srednjih škola. Ta publikacija, objavljena pre dve godine, izazvala je mnogo komentara, zbog iznošenja spornih činjenica o događajima devedesetih.

– Naš priručnik razlikuje se po autorskom pristupu, naučnim referencama i tome što nema propagandistički naboj kojeg ima previše u „Domovinskom ratu“, koji je zasnovan na relaciji „srpska agresija i hrvatska žrtva“ – analizira naš sagovornik. – Takva slika ratnog odnosa Srba i Hrvata je priprema dece u Hrvatskoj za decenijsku netrpeljivost a i mržnju prema Srbima. „Domovinski rat“ izbegava da problem postavi kao odnos Srba u Hrvatskoj, odnos nepristajanja Srba da ostanu u Hrvatskoj 1991. godine. Srbija nije bila agresor, kao ni raspadajuća JNA. „Domovinski rat“ tu činjenicu sakriva. U našem priručniku, prikaz događaja i analiza aktera je data objektivno, na temelju činjenica.

Priručnik dokazuje i da su Srbi najviše radili na razvoju demokratskih ustanova u SFRJ, a na kraju su doživeli pogrom. Analiziran je i međunarodni činilac sloma SFRJ, kao i veoma štetna uloga stranih medija po srpski narod. Autori objašnjavaju i religijski faktor i položaj Srba izvan Srbije. Vojno-ratni događaji prikazani su hronološki, sa mnoštvom činjenica. Osvetljena je i uloga Haškog tribunala.

Autori srpskog zbornika o ratovima devedesetih su, osim Avramovića, dr Čedomir Antić, Aleksandar Marinković, dr Miša Đurković, prof. dr Zoran Jevtović, dr Aleksandar Raković, dr Radovan Radinović, dr Jovan Ćirić i akademik Ljubodrag Dimić. Izdavači su Zavod za udžbenike i „Službeni glasnik“.

DOPUNA ZNANjA

– Priručnik je namenjen pre svega srednjim školama i fakultetima – napominje prof. Zoran Avramović. – Izuzetno je važno da u školama nastavnici koji predaju društvene predmete unaprede i dopune svoja znanja. U razbijanju jugoslovenske države učestvovali su interesi i strasti sa domaće scene, ali i iz inostranstva. Za učenike i studente važno je da dobiju naučno utemeljenu interpretaciju ratnog raspada Jugoslavije i ulogu srpskih činilaca. Umesto ideološko-političkog govora o Srbima i ratu, ovde se preporučuje naučna slika događaja.

Autor: I. MIĆEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Antropologija zla: Ponavljanje mračne istorije

Disciplinovanje srpske istoriografije

Svetozar Livada: Svedočim, ovako je bilo!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: