Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nakon 25 godina prvi puta održan je parastos za žrtve Mehinog stanja

parastos za žrtve Mehinog stanja
parastos za žrtve Mehinog stanja

Vijeće srpske nacionalne manjine za područje Karlovačke županije sa Udrugom antifašista općine Vojnić organiziralo je 13.8.2016.godine pomen za žrtve ustaškog zločina na  “Mehinom stanju”. Parastos žrtvama je obavljen u hramu sv. Georgija u V.Kladuši kojeg su predvodili protojerej Karađorđe Derajić i jerej Željko Vidaković.

parastos za žrtve Mehinog stanja

Mehino stanje je područje uz granicu Hrvatske i BIH na kojem su postavljena 3 spomenika koja podsjećaju na mučenje i svirepo ubijanje oko 4200 djece, žena i staraca sa područja sela oko Velike Kladuše i Korduna. O vremenu i načinu ubijanja na Mehinom stanju, govorio je Sulejman Mehmedagić, 92-godišnjak, profesor u penziji, učesnik NOR-a, predsjednik udruženja ABNOR-a u Velikoj Kladuši.

Skup su uz mještane Kladuše i Korduna popratili vijećnici VSNM Karlovačke županije, predsjednik Općinskog Vijeća Vojnića Dragan Bjelivuk, zamjenik načelnika Vojnića Nikica Škrgić i zamjenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević.

parastos za žrtve Mehinog stanja

Nakon parastosa položeni su vijenci kod jednog od spomen obilježja, a skupu su se obratili predsjednik Udruge antifašista općine Vojnić Nikola Pavić i predsjednik VSNM Karlovačke županije Mićo Zatezalo.

svjedočanstvo o Mehinom stanju:

 

Vezane vijesti:

Masovni pokolj Srba na „Mehinom stanju“ avgusta 1941.

Masovna grobnica Mehino stanje

Kalendar genocida: 14. avgust 1941. Godišnjica stradanja Srba u Cazinskoj krajini

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: