Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Najvažnije što je istina o Jasenovcu predstavljena svijetu

Datum objave: nedelja, 29 januara, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Najvažnija poruka izložbe “Jasenovac-pravo na nezaborav” koja je otvorena u Njujorku jeste suočavanje sa istinom i to što je ona predstavljena svijetu, rekao je episkop istočno-američki Irinej.

Izložba u Jasenovcu  Foto: RTRS
Izložba u Jasenovcu Foto: RTRS

On je naglasio da Srbi često ne znaju da izađu iz svojih okvira i predstave svijetu šta se dešavalo sa njima jer naivno smatraju da cio svijet to već zna.

– Nažalost, ne zna. U današnjem svijetu istina je postala nešto čime se trguje i mi na svakom koraku treba da iskažemo svoju perspektivu događaja. Najvažnije je da smo učinili prvi korak koji možemo da nadograđujemo sljedeće godine – rekao je episkop istočno-američki Irinej.

Jovan Ćirić, jedan od urednika zbornika “Jasenovac-pravo na nezaborav”, koji će biti predstavljen na konferenciji o Jasenovcu, smatra da je potrebno pronaći pravu mjeru u podsjećanju na logor Jasenovac.

– Ako se zaboravi ono što se dogodilo u Jasenovcu, to je kao da varnice koje još pomalo tinjaju zatrpate pepelom, a one se ponovo razbukte u određenom trenutku. I tragični događaji koji su se dešavali na području Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka posljedica su toga što smo zanemarili šta se događalo tokom Drugog svjetskog rata u NDH i uopšte na prostorima Balkana – smatra Ćirić.

On napominje da svako treba da bude dovoljno hrabar i mudar, i sa srpske i sa hrvatske strane, da shvati da je stradao veliki broj potpuno nedužnih ljudi, da to ne može ni na koji način biti opravdano i da svako, bar na trenutak, treba da zastane, zaćuti i pokloni se sjenama onih koji su nastradali.

Povodom 75 godina od osnivanja Jasenovca, u Njujorku je 27. januara, na Dan holokausta i Dan Svetog Save, otvorena izložba koja je najavljena kao najveća postavka o Jasenovcu priređena ikada u inostranstvu. Na postavci će do 30. januara biti izložena građa iz arhiva Izraela, Njemačke, SAD, Italije, Norveške, Republike Srpske, Hrvatske i Srbije.

Izložbu o genocidu i Holokaustu u NDH-a realizovao je njujorški Institut za Jasenovac koji u tom gradu već 15 godina organizuje godišnje konferencije o ovom zloglasnom logoru.

Njujork je jedini inostrani grad koji je 2005. godine donio zvaničnu odluku da se 22. april – Dan proboja jasenovačkih logoraša proglasi za Dan Jasenovca.

Park Holokausta u Njujorku jedini je memorijalni park u svijetu u kojem postoji spomenik Jasenovcu koji je podigla srpska dijaspora.

U zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata ustaše su ubile 700.000 ljudi, među kojim 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, te 127.000 antifašista. U Jasenovcu je ubijeno 20.000 djece.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Otvorena izložba „Donja Gradina-od sela do memorijala …

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

I Jasenovac deli Srbe | Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top