fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Najvažnije što je istina o Jasenovcu predstavljena svijetu

Najvažnija poruka izložbe „Jasenovac-pravo na nezaborav“ koja je otvorena u Njujorku jeste suočavanje sa istinom i to što je ona predstavljena svijetu, rekao je episkop istočno-američki Irinej.

Izložba u Jasenovcu  Foto: RTRS
Izložba u Jasenovcu Foto: RTRS

On je naglasio da Srbi često ne znaju da izađu iz svojih okvira i predstave svijetu šta se dešavalo sa njima jer naivno smatraju da cio svijet to već zna.

– Nažalost, ne zna. U današnjem svijetu istina je postala nešto čime se trguje i mi na svakom koraku treba da iskažemo svoju perspektivu događaja. Najvažnije je da smo učinili prvi korak koji možemo da nadograđujemo sljedeće godine – rekao je episkop istočno-američki Irinej.

Jovan Ćirić, jedan od urednika zbornika „Jasenovac-pravo na nezaborav“, koji će biti predstavljen na konferenciji o Jasenovcu, smatra da je potrebno pronaći pravu mjeru u podsjećanju na logor Jasenovac.

– Ako se zaboravi ono što se dogodilo u Jasenovcu, to je kao da varnice koje još pomalo tinjaju zatrpate pepelom, a one se ponovo razbukte u određenom trenutku. I tragični događaji koji su se dešavali na području Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka posljedica su toga što smo zanemarili šta se događalo tokom Drugog svjetskog rata u NDH i uopšte na prostorima Balkana – smatra Ćirić.

On napominje da svako treba da bude dovoljno hrabar i mudar, i sa srpske i sa hrvatske strane, da shvati da je stradao veliki broj potpuno nedužnih ljudi, da to ne može ni na koji način biti opravdano i da svako, bar na trenutak, treba da zastane, zaćuti i pokloni se sjenama onih koji su nastradali.

Povodom 75 godina od osnivanja Jasenovca, u Njujorku je 27. januara, na Dan holokausta i Dan Svetog Save, otvorena izložba koja je najavljena kao najveća postavka o Jasenovcu priređena ikada u inostranstvu. Na postavci će do 30. januara biti izložena građa iz arhiva Izraela, Njemačke, SAD, Italije, Norveške, Republike Srpske, Hrvatske i Srbije.

Izložbu o genocidu i Holokaustu u NDH-a realizovao je njujorški Institut za Jasenovac koji u tom gradu već 15 godina organizuje godišnje konferencije o ovom zloglasnom logoru.

Njujork je jedini inostrani grad koji je 2005. godine donio zvaničnu odluku da se 22. april – Dan proboja jasenovačkih logoraša proglasi za Dan Jasenovca.

Park Holokausta u Njujorku jedini je memorijalni park u svijetu u kojem postoji spomenik Jasenovcu koji je podigla srpska dijaspora.

U zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata ustaše su ubile 700.000 ljudi, među kojim 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, te 127.000 antifašista. U Jasenovcu je ubijeno 20.000 djece.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Otvorena izložba „Donja Gradina-od sela do memorijala …

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

I Jasenovac deli Srbe | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: