fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NAJAVA: Sveta zaupokojena služba (parastos) na mjestu nekadašnjeg logora Danica kod Koprivnice

Služiće se sveta zaupokojena služba (parastos) na mjestu nekadašnjeg logora Danica kod Koprivnice u
SUBOTU 30. APRILA 2022.G. S POČETKOM U 12:00 SATI. 
Mjesto nekadašnjeg logora NDH, Danica kod Koprivnice; FOTO: Jadovno 1941.

Srpske pravoslavne crkvene opštine u Koprivnici i Velikom Pogancu organizuju po prvi put parastos za sve nevine žrtve postradale u logoru „Danica“ u Koprivnici, koji je prvi osnovani kocentracioni logor u NDH.

Nakon osnivanja logora 15. aprila 1941. godine, prve grupe logoraša su počele organizovano pristizati već krajem aprila iste godine.

Između 3000 i 4000 Srba, Jevreja, Roma i Hrvata koji su se odupreli ustaškom teroru su završili najprije u Danici a potom i u drugim organizovanim logorima Jasenovcu, Jadovnu, Pagu, Gospiću i ostalim gdje je većina mučenički postradala.

Preko 20 sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve su, kao usputnu stanicu do svog gubilišta, imali logor Danicu  gdje su mučeni na najsvirepiji način. Većina logoraša je dalje transportovana u druge logore a jedan manji dio je skončao mučenički svoj život u koprivničkom logoru.

S tim u vezi, naše parohije koprivnička i velikopoganačka, služiće svetu zaupokojenu službu (parastos) na mjestu nekadašnjeg logora Danica kod Koprivnice u SUBOTU 30. APRILA 2022.G. S POČETKOM U 12:00 SATI. 

Pozivamo sve parohijane i ljude dobre volje koji njeguju uspomenu na nedužno postradale pretke i mještane ovih krajeva da dođu i uzmu molitveno učešće za pokoj duša postradalih novomučenika.

Molimo Vas da ovo obavještenje kopirate na svoje profile, kao i da na druge načine informisanja obavijestite svoje rođake, komšije i prijatelje o ovom važnom događaju.

Hvala!


Vezane vijesti:

Lokomotiva koja je simbol Zagreba krije strašnu tajnu: Vozila Srbe u logor smrti Danica (VIDEO)

Voz u zaboravu: Lokomotiva na Glavnom kolodvoru skriva mračnu tajnu

Spomenik žrtvama Holokausta – između sjećanja i revizionizma

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: