fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NAJAVA: Promocija knjige „Rađanje Oca“ u Banjoj Luci

U Svečanoj sali Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske u Banjaluci, 15. juna 2023. godine, sa početkom u 18 časova, održaće se predstavljanje knjige protojereja – stavrofora dr Save B. Jovića. Ulaz je slobodan.  
           

O knjizi će govoriti: akademik, prof. dr Ranko Popović, prof. dr Duško Pevulja, sveštenik dr Dragan Šućur, dr Nebojša Kuzmanović u ime izdavača i Autor.     

„Čast mi je što će predstavljanje knjige biti u najznačajnijoj ustanovi Republike Srpske u gradu koji su učinili lepim i koji ga čuvaju mučenici episkop Platon, đakon Avakum, Petar Kočić i mnoge druge svete i značajne ličnosti“, rekao je autor tim povodom.  

Protojerej – stavrofor dr Savo B. Jović

Protojerej – stavrofor dr Savo B. Jović, bio je dugogodišnji glavni sekretar Svetog Arhijerejskog sinoda. Rođen je na Savindan 1954. godine u Milinom Selu, opština Lopare.

Završio je petorazrednu Bogosloviju Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Sveti Vasilije Ostroški u Foči, a doktorirao na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Kao mladog sveštenika, 15. maja 1980. godine, u 27. godini života, ateističko – komunistički režim ga hapsi bez razloga, a Okružni sud u Tuzli i Vrhovni u Sarajevu ga sude bez krivice i šalju u Zeničku tamnicu u kojoj je izdržao pet godina robije.Objavio je knjige:

Anđeli zverinje kuće;

Zapisi iz zeničke tamnice;

Kroz bosanski oganj;

Svitanje u predvečerje;

Utamničena crkva;

Hristov svetosavac Mihajlo Pupin;

Sveti ispovednik Varnava, episkop hvostanski;

Etničko čišćenje i kulturni genocid na Kosovu i Metohiji;

Jevanđeljski motivi u epskim narodnim pesmama;

Budimo deca svetlosti;

Rađanje oca.

Neke od ovih knjiga prevedene su na engleski i ruski jezik.


Godine 2012, Fondacija „Mladen Selak” iz Beograda, dodelila mu je Zlatnu medalju „Mihajlo Pupin”.                                                                    

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, dodelila mu je2013, „Vukovu nagradu” za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.  

Skupština opštine Lopare (Republika Srpska) 2016. godine, dodelila mu je „Zlatnu značku” za kulturno i duhovno stvaralaštvo.

Godine 2017, Eparhija valjevska, dodelila mu je „Orden Svetog vladike Nikolaja Žičkog”.

Kulturno-prosvetna zajednica Grada Beograda, 2018. godine, dodelila mu je Izvanredni „Zlatni beočug” nagradu za životno delo.

Međunarodni festival slovenskog književnog foruma u Rusiji, dodelio mu je 2018, u Pjatigorsku, Nagradu „Zlatni vitez”.

Godine 2018, Eparhija šumadijska, dodelila mu je „Orden mučenika kragujevačkih”.

Bio je glavni i odgovorni urednik izdanja Crkva – Kalendar Srpske Pravoslavne Patrijaršije i dvadeset godina je pripremao mali Kalendar Srpske pravoslavne crkve.

„Prota Savo nam je podario niz dragocjenih knjiga i monografija, a u ovoj čudesnoj romansiranoj drami iznova potvrđuje da za njega nema tajni u vještini evociranja te pomalo zaboravljene izvorne pripovjedačke snage. On ovim romanom pokazuje koliko su duboke rane koje surovi ideološki raskoli urezuju u naše nacionalno tkivo, nemilosrdno lomeći sudbine običnih ljudi, suštinski nevinih i plemenitih, poput njegovog junaka Vukadina, koji se sticajem tragičnih porodičnih okolnosti našao u zeničkom zatvoru, na dugogodišnjoj robiji, među kriminalcima, siledžijama i špijunima, primoran da preživljava i sazrijeva u najtežim mogućim uslovima. Njegova životna drama odvija se iza zidina zeničkog kazamata, a pred čitaocem strelovito promiču užasni kadrovi komunističkog bezumlja. Međutim, najteža, zaista sudbonosna bitka vodi se u njegovoj glavi, u savjesti: kako ostati čovjek i tu gdje je gotovo sve ljudsko izvrgnuto ruglu i poništeno“.

(Iz predgovora Želidraga Nikčevića).    

   

„Bogatstvo ovog izuzetnog rukopisa leži u snažnim slikama života koje ilustruju svu surovost ljudske prirode zaposednute đavolom, sa jedne, i izdržljivost pojedinca okrepljenog Duhom Svetim, sa druge strane. Vukadin je junak sudbinski nasukan na surovu liticu života, jak da opstane pred uraganskim naletima zamki i iskušenja kojima ga zapljuskuju sa svih strana, ali slabašan pred svojim unutrašnjim nemirima koji ga lome više od palica uniformisanih zatvorskih čuvara ili samoće tokom čestih boravaka u samici.

(Iz Pogovora Miodraga Miše Vujovića).

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: