fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Na zagrebačkoj manifestaciji štand posvećen ustaškom gradonačelniku

Na manifestaciji u Zagrebu u Tkalčićevoj ulici, među štandovima kojima su organizatori želeli da prikažu stare zanate, bio i štand ustaškog gradonačelnika.

Zagreb Foto: Thinkstock
Zagreb Foto: Thinkstock

Reč je, kako navodi regionalna TV N1, o štandu posvećenom kobasičaru Ivanu Verneru, kasnijem ustaškom gradonačelniku Zagreba, poznatom po tome što je naredio rušenje zagrebačke sinagoge.

Turistička organizacija Zagreba rekla je tim povodom da nisu znali niti im je bilo prijavljeno postavljanje štanda sa imenom ozloglašenog gradonačelnika.

„Udruženje Legende Zagreb prijavila je projekat Advent Stara Tkalča Turističkoj zajednici grada Zagreba sa željom oživljavanja starih zagrebačkih zanata poput klobučara, brijača, bačvara, urara, kobasičara, itd. Prilikom provere prijavljenog projekta i utvrdili smo da se u njemu ime Ivana Vernera nigde ne spominje te TZGZ uistinu nije imala nikakvu informaciju o nameri korištenja njega kao primera zanata kobasičara“, navela je TO Zagreb.

Organizatori manifestacije, udruženje legende zagreb saopštile su da nisu znali šta je kobasičar Verner radio nakon 1926. godine i da su želeli samo da predstave stare zanate.

Zagrebačka ulica Stara Tkalča poznata je po tome što su se u njoj pre Drugog svetskog rata nalazile brojne zanatlijske prodavnice.

Ivan Verner, po zanimanju mesar i kobasičar, bio je gradonačelnik Zagreba od 1941. do 1944. godine.

Na to mesto ga je postavio Ante Pavelić, a Verner je poznat po tome što je, između ostalog naredio oduzimanje fabrike cementa od Jevreja, kao i rušenje sinagoge uz obrazloženje da se ne uklapa u urbanistički plan grada.

Izvor: TANJUG

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: