fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na suđenju Oriću pogrde na račun srpskih žrtava (VIDEO)

U nastavku suđenja ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, svjedočila je Jelica Ilić, supruga sudije Slobodana Ilića, jednog od tri srpska zarobljenika za čiju likvidaciju Tužilaštvo tereti Orića i Muhića.

Sud i tužilaštvo BiH Foto: RTRS
Sud i tužilaštvo BiH Foto: RTRS

Svjedočenje Jelice Ilić i zahtjev pravosuđu da ubice njenog muža budu zasluženo kažnjene izazvao je neprimjerena, čak i pogrdna reagovanja pripadnika bošnjačkih udruženja koji konstantno prate ovo suđenje.

Na jednom od prethodnih ročišta predstavnici srpskih udruženja iz Bratunca i Srebrenice, koji su, baš kao i Ilićeva, samo tražili pravdu za žrtve bili su izloženi neprimjernim komentarima. U sudnici i pravosudnom kompleksu na meti su i srpski novinari, pa čak i cijela Republika Srpska. Vrijeđaju i proklinju. I sve to bez kazne. Pa, čak, i bez opomene nosilaca pravosudnih funkcija ili predstavnika sudske policije.

Vidno narušenog zdravlja, Jelica Ilić, prosvjetni radnik u penziji i supruga ubijenog srebreničkog sudije, posvjedočila je da je Slobodan nestao o Petrovdanu, 1992. godine prilikom napada Orićevih jedinica na srpsko selo Zalazje. Iz Srbije gdje se kod rodbine sa djecom sklonila, vratila se u Bratunac. Među ubijenim Srbima pred bratunačkim Domom zdravlja, suprugovo tijelo nije prepoznala. Pronađeno je dvije decenije kasnije.

Ona je navela da su posmrtne ostatke njenog supruga pronašli na deponiji smeća na Zalazju kada je vršena ekshumacija, dodajući da je tada otkriveno još desetak tijela.

U sudnici se Jelica danas prisjećala posljednjeg susreta sa suprugom. Zbog neadekvatnih higijenskih uslova bio je kaže neobrijan, što potvrđuje ranije navode zaštićenog svjedoka, inače Orićevog bivšeg vojnika i očevica ubistava sudije Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Vapila je Ilićeva u sudnici da se ubice adekvatno kazne. Njen vapaj i svjedočenje izazvali su podsmijeh i neprimjerene reakcije prisutnih članova bošnjačkih udruženja. Umjesto da sa žrtvom podijele bol ili bar u tišini saslušaju njene riječi, kako civilizovani normativi nalažu, uslijedile su kletve i monstruozne želje. Iste ili slične kojih smo se naslušali svih prethodnih ročišta Oriću i Muhiću, u sudnici i van nje, kad god bi ko dirnuo u srebreničkog gaziju.

Na ovakvo dostojanstvo Munire Subašić i „dostojanstvo“ njenih istomišljenika, jednostrano baždareno bh. pravosuđe već mjesecima – i gluvo i nijemo. Bahatost i drskost, prijetnje i uvrede žrtvama, svjedocima, ili novinarima, na jednoj strani ih ne dotiču. Na drugoj, reaguju odmah. Čak i kada porodice ubijenih, ćute.

Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, rekla je da su 26. januara, kada je počelo suđenje Naseru Oriću, i predstavnici ove organizacije pojavili u Sudu i tužilaštvu, ali i da su „ekspresno dobili upozorenje da ometamo proces i da vršimo pritisak. Od tada do danas mi nismo dali nijednu izjavu“.

Suđenje Oriću i do sada su pratili za i ovakvo pravosuđe, neviđeni skandali. Hapšena je inspektorka SIPA koja je priznala da je sa saučesnicima napisala lažnu krivičnu prijavu protiv postupajućeg tužioca. Orićev saborac Mirzet Omerović hapšen je zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka. Svjedok je, pak, u sudnici ponavljao kako je njegova porodica koja živi u Federaciji BiH izložena strašnim pritiscima i zastrašivanjima. I sve ovo prošlo je bez sankcija. Šta li je sljedeće?

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Nastavak suđenja Naseru Oriću

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: