Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nastavak suđenja Naseru Oriću

Pred Sudom BiH za danas je zakazan nastavak suđenja ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Naser Orić  Foto: RTRS
Naser Orić Foto: RTRS

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Na ročištu održanom 19. aprila, svjedok Tužilaštva BiH Branislav Stanojević rekao je da je čuo da neko u selu Zalazje 1992. godine putem megafona komanduje: „Hvatajte ih žive, eto ih vama u ruke!“, te da je tada posljednji put vidio Ivana Cvjetinovića, Slobodana Ilića i svog djeda Miladina Stanojevića.

Svjedočeći o dešavanjima u selu Zalazje 12. jula 1992. godine, Stanojević je pred Sudom BiH potvrdio da su u selo, u kojem je do tada bilo mirno, oko 9.30 časova pale tri granate ispred kuće gdje se nalazio sa svojim djedom Miladinom, te da je počela paljba muslimanskih snaga sa svih strana.

Stanojević je naveo da je bio prisiljen da se sakrije u obližnu kuću Dragana Rakića, gdje je zatekao Gavru Pajića i njegovog bratanca Slavka, Negu Grujića, Tomu Jeremića, Boška Milovanovića i Acu Gordića, da je iz susjedne kuće Desimira Brkića čuo kako se njegov djed Miladin, Slobodan Ilić i Ivan Cvjetinović dogovaraju kako da se izvuku, te da ih je vidio kako odatle idu prema Ažičkom potoku.

„Tada sam ih posljednji put vidio. Prije toga sam čuo da neko preko megafona komanduje `hvatajte ih žive, eto ih vama u ruke“, rekao je Stanojević.

On je ispričao da je sa pet saboraca pobjegao uz pomoć „tamića“ koji se nalazio ispred kuće u kojoj su se krili, te da je prilikom ulaska u vozilo ranjen Tomo Jeremić, a da je Boško Milovanović ubijen dok su još bili u kući.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Radivoje Ostojić izjavio je da su on i Vidoje Ilić, tokom povlačenja u centar sela, vidjeli tijelo Mije Rakića, ali da ne zna kako je poginuo. On je dodao da su se njih dvojica, nakon žestokog napada muslimanske vojske, povukli u kuću „nekog“ Rakića, u kojoj su zatekli Gojka i Veljka Petrovića, Milana Jeremića i Gojka Jeftića.

„Popeli smo se u potkrovlje kuće na koju se pucalo iz `brovinga`. Tom prilikom sam drugi put ranjen i bio sam u teškom stanju jer sam izgubio mnogo krvi. Dok sam mogao ustajati, vidio sam kroz krov vojnike u dva reda u maskirnim uniformama i nižeg punijeg čovjeka koji je imao megafon“, ispričao je Ostojić.

On je u jednom od ranijih iskaza, kako je pročitala odbrana, naveo da misli da je pričao Naser Orić, ali da ne može to tvrditi.

Početak suđenja zakazan je u 9.00 časova.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: