fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Na red došao i Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“

Goran Vesić izjavio da je usvajanje Zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“, o kojem će parlament danas početi raspravu, ispunjenje istorijske pravde.

Zatočenici Prihvatnog logora Zemun

Zamenik gradonačelnika Beograda je dodao da će nakon usvajanja Zakona biti osnovan Memorijalni centar čiji je zadatak čuvanje sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Vesić je istakao da će budući memorijalni centar obuhvatiti prostor na levoj obali Save, odnosno područje nekadašnje Bežanijske bare, uključujući kulturno dobro „Staro sajmište“ i njegove zaštićene okoline, kao i odgovarajući prostor Jevrejskog prolaznog logora „Topovske šupe“, prenosi Beoinfo.

„Staro sajmište je poslednji koncentracioni logor u Evropi koji nije memorijalizovan. Danas nećemo da pitamo zašto nijednoj vlasti u našoj zemlji, za skoro 70 godina, od 1945. godine do 2014. godine, nije palo napamet da obeleži ovo strašno mesti stradanja na kome su logoraši ubijani na posebno svirep način u kamionima dušegupkama u kojima su gušeni dok su njihovi krici ođekivali okupiranim Beogradom dok su ih vozili prema stratištu u Jajincima. Ti mučenici, naši sugrađani, koji su ubijeni samo zato što su druge vere zaslužuju sećanje“, poručio je Vesić.

On je podsetio da je prva odluka Skupštine grada Beograda, doneta posle izbora u Beogradu 2014. godine, bila da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve holokausta u Beogradu.

„Tog dana, 1942. godine, nacistički okupatori Beograda proglasili su Beograd gradom bez Jevreja jer su svi jevrejski logoraši u logoru Staro Sajmište ubijeni.

Skupština grada Beograda je izabrala Komisiju za Staro Sajmište koja je radila na pripremi zakona o osnivanju memorijalnog centra, popisu imovine i raseljavanju onih koji su tamo doseljeni odlukama državnih organa.

„Danas, šest godina kasnije, kada Narodna skupština Republike Srbije počinje raspravu o Zakonu o Memorijalnom centru Staro sajmište možemo da kažemo da smo uspeli u ovom istorijskom poslu“, rekao je Vesić.

On je zahvalio predsedniku Komisije za Staro sajmište vladiki Jovanu Ćulibrku, Veranu Matiću koji je prvi u javnosti pokrenuo pitanje osnivanja memorijalnog centra, Efraimu Zurofu koji je bio predsednik Međunarodnog odbora Komisije za Staro Sajmište, izaslanicima američkog Stejt departmenta za pitanje holokausta Nikolasu Dinu i Tomasu Jazgerdiju, ambasadama Izraeala, Sjedinjenih Američkih Država i Savezne Republike Nemačke u Srbiji, jevreskoj i romskoj zajednici Srbije i Beograda, SUBNOR-u i svim članovima komisije za Staro Sajmište na velikoj podršci i višegodišnjem radu.

Izvor: Tanjug

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: