fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na Mrakovici 2. jula obilježavanje 75 godina od Bitke na Kozari

Veliki narodni zbor povodom obilježavanja 75 godina od Bitke na Kozari biće održan 2. jula na Mrakovici, najavljeno je danas u Prijedoru nakon sjednice Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

Sjednica Pododbora o obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari Foto: SRNA
Sjednica Pododbora o obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari Foto: SRNA

Predsjednik Pododbora Velimir Dunjić rekao je da je herojska borba naroda Kozare tokom Drugog svjetskog rata poznata u svijetu i da će na Kozari i ove godine biti brojne domaće i strane delegacije.

– Ono što je ustanovljeno ranijih godina u ovom tradicionalnom obilježavanju kozaračke epopeje jeste da su u organizaciju uključeni odbori Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, tako da se, osim zvaničnika Srpske, očekuje i obraćanje zvaničnika Srbije – najavio je Dunjić.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Veljko Rodić rekao je da će to biti još jedno sjećanje na dan kada se dogodila čuvena bitka za odbranu Kozare i zbjega od 80.000 mještana.

– Od 1945. godine, pa do danas obilježava se taj istorijski događaj na Mrakovici i zahvalan sam svim strukturama koje nam pomažu i angažuju se na obilježavanju tog događaja iz Narodnooslobodilačke borbe – kaže Rodić.

On je pozvao sve poštovaoce antifašističke borbe i kozaračke epopeje da tog dana dođu na Mrakovicu na tradicionalni narodni zbor.

Na sjednici je usvojen program obilježavanja koji će početi u 9.30 časova prijemom zvanica u vili Mrakovica, a u 10.00 časova uslijediće parastos kod spomen-krsta. Polaganje vijenaca na centralno spomen-obilježje predviđeno je za 11.15 časova, a obraćanje zvaničnika za 11.40 časova, nakon čega će uslijediti umjetnički program.

Organizatori su pozvali načelnike susjednih opština i gradova da obezbijede besplatan autobuski prevoz do Kozare za sve zainteresovane građane.

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Bitka na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježeno 75 godina od proboja obruča na Kozari

Kako je NDH u Potkozarju pokatoličavala Srbe? (VIDEO)

Ustaše mu pre 70 godina uzele seku i još traga za njom

Iza ove slike se krije tužna priča mlade i hrabre Srpkinje!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: