Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Na Mrakovici 2. jula obilježavanje 75 godina od Bitke na Kozari

Datum objave: ponedeljak, 26 juna, 2017
Objavljeno u Kozara, Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Veliki narodni zbor povodom obilježavanja 75 godina od Bitke na Kozari biće održan 2. jula na Mrakovici, najavljeno je danas u Prijedoru nakon sjednice Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

Sjednica Pododbora o obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari Foto: SRNA
Sjednica Pododbora o obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari Foto: SRNA

Predsjednik Pododbora Velimir Dunjić rekao je da je herojska borba naroda Kozare tokom Drugog svjetskog rata poznata u svijetu i da će na Kozari i ove godine biti brojne domaće i strane delegacije.

– Ono što je ustanovljeno ranijih godina u ovom tradicionalnom obilježavanju kozaračke epopeje jeste da su u organizaciju uključeni odbori Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, tako da se, osim zvaničnika Srpske, očekuje i obraćanje zvaničnika Srbije – najavio je Dunjić.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Veljko Rodić rekao je da će to biti još jedno sjećanje na dan kada se dogodila čuvena bitka za odbranu Kozare i zbjega od 80.000 mještana.

– Od 1945. godine, pa do danas obilježava se taj istorijski događaj na Mrakovici i zahvalan sam svim strukturama koje nam pomažu i angažuju se na obilježavanju tog događaja iz Narodnooslobodilačke borbe – kaže Rodić.

On je pozvao sve poštovaoce antifašističke borbe i kozaračke epopeje da tog dana dođu na Mrakovicu na tradicionalni narodni zbor.

Na sjednici je usvojen program obilježavanja koji će početi u 9.30 časova prijemom zvanica u vili Mrakovica, a u 10.00 časova uslijediće parastos kod spomen-krsta. Polaganje vijenaca na centralno spomen-obilježje predviđeno je za 11.15 časova, a obraćanje zvaničnika za 11.40 časova, nakon čega će uslijediti umjetnički program.

Organizatori su pozvali načelnike susjednih opština i gradova da obezbijede besplatan autobuski prevoz do Kozare za sve zainteresovane građane.

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Bitka na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježeno 75 godina od proboja obruča na Kozari

Kako je NDH u Potkozarju pokatoličavala Srbe? (VIDEO)

Ustaše mu pre 70 godina uzele seku i još traga za njom

Iza ove slike se krije tužna priča mlade i hrabre Srpkinje!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top