Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kako je NDH u Potkozarju pokatoličavala Srbe? (VIDEO)

Datum objave: četvrtak, 14 juna, 2018
Objavljeno u Kozara, Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Trećinu ubiti, trećinu protjerati, ostale pokatoličiti, to je bio plan nekadašnje NDH u Drugom svjetskom ratu.

Kako je NDH u Potkozarju pokatoličavala Srbe? Foto: RTRS
Kako je NDH u Potkozarju pokatoličavala Srbe?
Foto: RTRS

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 17. aprila 2016. godine.

O tome i danas govore preživjeli svjedoci. I zbog toga, kažu, u Prijedoru u to vrijeme nije bilo građana pravoslavne vjere.

Jedni su ubijeni u pokolju krajem jula i početkom avgusta ’41. ili završili u Jasenovcu. Drugi protjerani u Srbiju, a preostali Srbi pokršteni u katoličku vjeru. Dokazi o pokatoličavanju Srba , tvrde svjedoci, mogu se naći u svakoj školi na prostoru bivše NDH, gdje su sačuvane matične knjige.

O pokrštavanju pravoslavaca u Prijedoru svjedoči porodica Ostojić. Osamdesetšestogodišnji Aleksandar Ostojić, sjeća se dana iz osnovne škole kada su Srbi morali postati katolici. Bio je jedan od njih.

– Oni koji su se prekrstili, ostali su živi. A oni koji nisu, bili su svi pobijeni. To je bilo `41. godine, za Ilindan, to je prvog i drugog avgusta – prisjeća se Ostojić.

Tragom ove priče Prijedorčanin Lazar Gvozdenović, istraživao je i došao do saznanja da je neophodno u gimnazijskim školskim matičnim knjigama iz Prijedora, uporediti ’41. i ’42. školsku godinu. Sve je i više nego jasno, kaže profesor Gvozdenović – pokatoličeni su svi pravoslavni đaci.

– Nije postojao ni vjeroučitelj pravoslavne vjere. Samo dva vjeroučitelja, muhamedanska, tako se zvalo prije, to je islamski i katolički vjeroučitelj – kaže Gvozdenović.

Pokolj, izbjeglištvo u Srbiju i pokrštavanja dokumentovali su u monografiji bivši učenici i profesori prijedorske Gimnazije. Školske matične knjige, nalaze se danas u Arhivu Republike Srpske, tvrdi Lazar Gvozdenović.

– Treba dobro pripaziti da se ne izgube, jer su već meni bili naglasili da ih nema. Kasnije kada sam ja priprijetio tužilaštvom, onda su ih našli – kaže Gvozdenović.

Priča zanimljiva i za Muzej Kozare. Kažu, obratiće se Arhivu Republike Srpske.

– U mogućnosti smo da dobijemo interesantne informacije koje se tiču politike koju je NDH sprovodila na ovom prostoru – kaže istoričar Vedrana Adamović.

Pokrštavanje Srba na cijeloj teritoriji NDH moglo se realizovati samo po temeljno osmišljenom planu i programu Katoličke crkve, na čijem je čelu bio Alojzije Stepinac, kategroičan je profesor Gvozdenović.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Dušan Bursać: Anđeli u paklu

Pod tuđim krstom: Puškom čistiti veru! (5)

Muzej Kozare: Dokaze o pokatoličavanju Srba učiniti …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top