Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na godišnjici progona samo 11 Srba!

Parastos srpskim civilima iz Odžaka koji su zarobljeni i mučeni u logoru. Jedino se logoraš Boro Lešić poklonio senima stradalih

Logoraš Boro Lešić

PRE tačno 24 godine, na prevaru su zarobljena 1.294 srpska civila, od čega su 864 bili muškarci, 326 žena i 104 dece. Zarobile su ih paravojne muslimansko-hrvatske snage i regularne jedinice Hrvatske vojske. Srpski civili iz Novog Grada, Lipika, Gornjeg Svilaja, Donje i Gornje Dubice, posle zarobljavanja, utamničeni su u četiri odžačka logora, gde su mučeni na 132 različita načina. Ubijena su 42 logoraša, a silovano je 60 žena.

Obeležavajući godišnjicu vlastitog stradanja, samo je Boro Lešić u ime Udruženja logoraša “Odžak 92” iz Vukosavlja položio je venac sa cvećem, a svega 11 prisutnih na parastosu zapalilo je sveće na spomen-obeležju u Vukosavlju. Mnogi logoraši, kao ni predstavnici boračkih organizacija i Republičke organizacije logoraša nisu se odazvali.

– Pozivi su svima bili upućeni, iako na ovaj događaj nije potrebno nikog zvati. Neka je na sramotu svih nas da ovom činu prisustvujem samo ja, kao logoraš. Ipak, dok sam živ, makar i sam, dolaziću ovde i paliti sveće – kaže razočarano Lešić, koji je i dalje predsednik Skupštine udruženja logoraša “Odžak 92” iz Vukosavlja, čiji je rad gotovo ugašen zbog podela i nezainteresovanosti logoraša.

Lešić kaže da ne može da shvati šta se u poslednje vreme dešava da logoraši žrtve svedoče na sudu u korist zločinaca za sitne pare.

– Jednostavno nemam reči da opišem takvo ponašanje. Šta se dešava u glavama tih ljudi? I ja sam svedok na sudu, ali kako mogu da kažem da me neko nije tukao i mučio, kad jeste – kaže Lešić. – Još se noćima budim i sanjam iživljavanja nad nama. Batine su bile mila majka, kao nagrada u odnosu na psihološka mučenja kad zločinac u vama ubija ljudsko dostojanstvo. To su posebno doživele mnoge porodice gde su zločinci terali da rođaci rođacima rade razne perverzije – seća se Boro.

Kako smo nezvanično saznali, protiv 200 bivših pripadnika muslimansko-hrvatskih snaga iz Odžaka vodi se istraga za ratni zločin počinjen 1992. godine pred Sudom BiH, kantonalnim sudovima u Federeciji BiH i okružnim sudom u Doboju. Za to vreme bivši logoraši se dele, potkupljuju “za siću” da svedoče u korist zločinaca i zaboravljaju šta su preživeli. To se samo Srbima može desiti!

PRAVOSNAŽNE PRESUDE

ZA zločine nad odžačkim Srbima do sada je pravosnažno osuđeno pet zločinaca na ukupnu kaznu u trajanju od 46 godina.

– Prvi je osuđen Ferid Halilović na 15 godina, zatim Albina Terzić na tri, zamenik komandanta logora u Odžaku Josip Tolić na 10, za silovanja srpskih žena na pet godina osuđen je Božo Matanović, za ubistvo srpskih civila u selu Jezero na 13 godina osuđen je Senahid Ribić Bešlaga. Sve te presude su pravosnažne, samo je prvostepenom presudom Marjan Brnjić osuđen na šest godina zatvora za silovanja, i taj proces je u toku – istakao je Vlado Dragojlović, predsednik regionalnog udruženja logoraša “Posavina”.

Autor: V. Blagojević

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

SVJEDOČENjE SRPKINjE KOJA JE SA 14 GODINA PREŽIVJELA PAKAO

Logoraši iz Posavine nezadovoljni Tužilaštvom i Sudom BiH

Ilija Jurić oslobođen optužbe za zločine u Odžaku

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: