Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SVJEDOČENjE SRPKINjE KOJA JE SA 14 GODINA PREŽIVJELA PAKAO

Tužilaštvo BiHSvjedok Tužilaštva BiH Suzana Ješić svjedočila je danas pred Sudom BiH o silovanju koje je kao četrnaestogodišnja djevojčica preživjela u opština Odžak.

Ona je na suđenju za zločine počinjene u Odžaku ispričala da ju je u julu 1992. godine silovao brat optuženog Marijana Brnjića, Mato Brnjić, a da je kasnije saznala da je isti dan Veru Lešić silovao optuženi Marijan.

Ješićeva je navela da je 3. jula 1992. godine sa majkom, sestrama, te ostalim ženama srpske nacionalnosti iz Novog Grada u opština Odžak bila smještena u kući Mile Vladića.

“Tu mi se desio pakao. Došli su naoružani pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). Oteli su me od majke koja je plakala. U krugu su me njih osmorica tukli palicama, puškom, kundacima, čupali mi kosu i razderali koljena”, prisjetila se Ješićeva, koja je tada imala 14 godina.

Ona je rekla da ju je pet vojnika ubacilo u kombi, a da su trojica išla pozadi drugim autom, prenosi Birn.

“Nisam ih lično poznavala. Na putu se kombi zaustavio i vozač je izašao. Čula sam Veru Lešić kako vrišti. Vozač je rekao da je sa njom u šumi ostao Marijan Brnjić”, navela je Ješićeva.

Ona je ispričala da je kombijem odvezena prema Posavskoj mahali, u jednu kuću, gdje ju je jedan od vojnika natjerao da se skine, a potom je silovao.

“Rekao je: `Najljepše je silovati maloljetne Srpkinje`. Potom je ušao i drugi i pokušao da me siluje, a potom je neka žena zavikala: `Ilija, izađi, eto vojne policije”, rekla je Ješićeva.

Tada je, kako je navela, došao komandir Mirko Pačak, koji joj je rekao da su pronašli Veru Lešić i Marijana Brnjića, te da je njih dvije potom odvezao u stanicu policije u Novom Gradu na prepoznavanje.

“Ugasili su svjetla, a on je baterijom osvijetlio lica osam vojnika. Poznala sam onog koji me silovao. Komandir policije mi je rekao da je to Mato Brnjić, brat Marijana Brnjića”, navela je Ješićeva.

Ona je dodala da Vera iz straha tada nije rekla ko je nju silovao, a da je njoj kasnije ispričala da je to Marijan Brnjić.

Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te Pavo i Ilija Glavaš optuženi su za silovanje, zlostavljanje i ponižavanje žena srpske nacionalnosti u Odžaku.

Suđenje će biti nastavljeno 24. marta.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA … – Jadovno 1941.

KOJIĆ: NAREDBA HVO-a O SEKSUALNOM ZLOSTAVLjANjU …

CILj – STATUS UDRUŽENjA OD REPUBLIČKOG … – Jadovno 1941.

sutra o podršci ženama žrtvama seksualnog … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: