fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Logoraši iz Posavine nezadovoljni Tužilaštvom i Sudom BiH

Predsjednici Udruženja ratnih zarobljenika-logoraša Modriče, Broda i Šamca, Vlado Dragojlović, Ane Mihajlov i Gojko Pajić.

Logoraši iz Posavine nezadovoljni su kaznama koje su u sudovima BiH izrečene počiniocima ratnih zločina nad Srbima, a od pravosudnih organa očekuju da procesuiraju sva lica koja su počinila ratni zločin nad više od 3.000 civila iz Broda, Modriče, Odžaka, Šamca, Gradačca i Orašja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Regionalnog odbora Saveza logoraša Srpske za Posavinu.

Predsjednici udruženja ratnih zarobljenika-logoraša Modriče, Broda i Šamca, Vlado Dragojlović, Ane Mihajlov i Gojko Pajić istakli su da su bivši logoraši nezadovoljni radom Tužilaštva i Suda BiH za ratne zločine u Sarajevu i Kantonalnih sudova u Tuzli i Orašju.

„Sud za ratne zločine u Sarajevu i Kantonalni sud u Tuzli, prošle godine su donijeli jednu drugostepenu i šest prvostepenih presuda za zločine nad srpskim civilima u Posavini, dok su pred ovim sudovima u toku tri suđenja“, naveo je Dragojlović.

On je naglasio da je za ratni zločin, među kojima i najteži – silovanje, osuđeno osam lica na 23 godine zatvora.

Dragojlović, koji je i predsjednik Regionalnog odbora Saveza logoraša Srpske za Posavinu, izrazio je nezadovoljsatvo zbog blagih kazni, a posebno zbog oslobađajućih presuda za pet osumnjičenih lica.

Predsjednik Udruženja logoraša „Brod“ Ane Mihajlov naglasio je da će bivši logoraši od pravosudnih organa BiH tražiti procesuiranje i suđenje licima za komandnu odgovornost za zločine počinjene nad civilima srske i drugih nacionalisti od početka 1992. godine do završetka rata.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Tišina: Parastos stradalim Srbima u protekla dva rata

Odata počast poginulim srpskim borcima i civilima

Služen parastos poginulim srpskim vojnicima i civilima

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: