Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Logoraši iz Posavine nezadovoljni Tužilaštvom i Sudom BiH

Datum objave: petak, 22 januara, 2016
Veličina slova: A- A+
Predsjednici Udruženja ratnih zarobljenika-logoraša Modriče, Broda i Šamca, Vlado Dragojlović, Ane Mihajlov i Gojko Pajić.

Logoraši iz Posavine nezadovoljni su kaznama koje su u sudovima BiH izrečene počiniocima ratnih zločina nad Srbima, a od pravosudnih organa očekuju da procesuiraju sva lica koja su počinila ratni zločin nad više od 3.000 civila iz Broda, Modriče, Odžaka, Šamca, Gradačca i Orašja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Regionalnog odbora Saveza logoraša Srpske za Posavinu.

Predsjednici udruženja ratnih zarobljenika-logoraša Modriče, Broda i Šamca, Vlado Dragojlović, Ane Mihajlov i Gojko Pajić istakli su da su bivši logoraši nezadovoljni radom Tužilaštva i Suda BiH za ratne zločine u Sarajevu i Kantonalnih sudova u Tuzli i Orašju.

“Sud za ratne zločine u Sarajevu i Kantonalni sud u Tuzli, prošle godine su donijeli jednu drugostepenu i šest prvostepenih presuda za zločine nad srpskim civilima u Posavini, dok su pred ovim sudovima u toku tri suđenja”, naveo je Dragojlović.

On je naglasio da je za ratni zločin, među kojima i najteži – silovanje, osuđeno osam lica na 23 godine zatvora.

Dragojlović, koji je i predsjednik Regionalnog odbora Saveza logoraša Srpske za Posavinu, izrazio je nezadovoljsatvo zbog blagih kazni, a posebno zbog oslobađajućih presuda za pet osumnjičenih lica.

Predsjednik Udruženja logoraša “Brod” Ane Mihajlov naglasio je da će bivši logoraši od pravosudnih organa BiH tražiti procesuiranje i suđenje licima za komandnu odgovornost za zločine počinjene nad civilima srske i drugih nacionalisti od početka 1992. godine do završetka rata.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Tišina: Parastos stradalim Srbima u protekla dva rata

Odata počast poginulim srpskim borcima i civilima

Služen parastos poginulim srpskim vojnicima i civilima

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top