fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Muzej stradalim Srbima u glinskoj ckrvi

Spomen-obilježje Srbima stradalim u glinskoj srpskoj pravoslavnoj crkvi 1941. godine trebalo bi urediti u Parohijskom domu u Glini.

Blaženopočivši Patrijarh srpski gospodin Pavle u Glini 30. jula 1995. godine

Ovaj prijedlog pokrenuli su aktivisti srpske zajednice iz Pitsburga i Čikaga u Sjedinjenim Američkim Državama Mim Bižić, Mile Barbir, Svetozar Dančuo i sveštenik Đuro Krošnjar.

Pošto se uskoro planirana rekonstrukcija parohijskog doma to je prilika, kako smatraju, da se u okviru tih radova u dijelu ove dvospratne zgrade u centru Gline uredi Muzej ili Spomen-soba glinskim mučenicima. Inicijatori su putem nadležnog sveštenika zatražili blagoslov od vladike Gornjokarlovačkog Gerasima, u čijoj je nadležnosti i glinska parohija.

Ova inicijativa, očekuje se, trebala bi biti prihvaćena u srpskoj zajednici u Americi i Kanadi, ali i od potomaka stradalih Srba sa Korduna i Banije koji žive po cijelom svijetu. Pored ideje, inicijatori obećavaju i konkretnu pomoć u prikupljanju sredstava u Americi i Kanadi za uređenje Parohijskog doma u Glini koji je decenijama bio zapušten i trenutno je u ruševnom stanju.

Srbi u glinskoj crkvi prije pokolja.

Podršku očekuju i od srpskih udruženja u Americi, od najstarijeg – Srpskog nacionalnog saveza iz Pitsburga, preko Srpskog društva Kordun iz Toronta, pa do najmlađeg i najaktivnijeg – Udruženja krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga.

Biće zatražena i podrška Srpskog narodnog vijeća i drugih srpskih organizacija u Hrvatskoj, kao i od krajiških udruženja u Srbiji i Republici Srpskoj. Jedna od tih adresa je i Odbor Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu čiji je predsjednik Miodrag Linta dobro upućen u ovo i brojna druga stradanja Srba u NDH koja zaslužuju da se trajno obilježe i ne zaborave.

Ako dođe do realizacije ovoga projekta značajnu pomoć moći će da pruže kordunaška i banijska udruženja u Srbiji, a u izradi stalne muzejske postavke nezaobilazan je Muzej genocida iz Beograda u čijoj postavi je i dio posvećen stratištu u Glini.

Ustaški pokolj Srba u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Glini u ljeto 1941. godine zgrozio je cijeli slobodarski svijet, a vijest se iz okupirane Evrope „probila“ i do Amerike o čemu je pisala i ondašnja američka štampa.

Spomen obiježje glinskim mučenicima bilo je postavljeno ispred Spomen doma u Glini, i ploče sa imenima svih stradalih osveštao je 30. jula 1995. godine tadašnji srpski Patrijarh Pavle.

Reportaža Srpskog radija Petrova gora o poseti Patrijarha Pavla Glini 30. jula 1995. godine. Obavezno poslušajte Patrijarhov govor koji je uvek aktuelan. Toga dana je osveštao spomen-ploče sa 1566 imena stradalih Srba u glinskoj sprskoj crkvi u augustu 1941. godine. Samo deset dana kasnije te ploče će Hrvatska vojska razlupati!?

Samo desetak dana kasnije, ulaskom Hrvatske vojske u Glinu, ploče su razbijene i uništene. U dijelu oltara Srpskog hrama Rođenja presvete Bogorodice u Glini nalazi se sarkofag u kojem su mošti i zemlja natopljena krvlju Svetih glinskih Mučenika.

Autor: Svetozar Dančuo; Izvor: Banija onlajn

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: