Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mustafić: Tražim utvrđivanje mog psihofizičkog stanja

Ibran Mustafić, svjedok Tužilaštva BiH u predmetu “Orić i drugi”, zatražio je da nepristrasni konzilijum vrhunskih medicinskih stručnjaka provede vještačenje i utvrdi njegovo psihofizičko stanje.

Ibran Mustafić
Ibran Mustafić

Mustafić je naglasio da je juče u Sudu BiH, kada se pojavio u svojstvu svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu koji se vodi protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika ove vojske Sabahudina Muhića za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, izvršen najbrutalniji udar na njega.

“U mom jučerašnjem pojavljivanju na Sudu BiH u svojstvu svjedoka u predmetu koji se vodi protiv Nasera Orića od odbrane optuženog i predsjedavajućeg Sudskog vijeća u ovom predmetu izvršen je nabrutalniji udar na moju ličnost zbog bojazni da se ne otvore sva pitanja o događajima u vezi sa Srebrenicom u periodu od 1992. do 1995. godine”, istakao je Mustafić u pisanoj izjavi za Srnu.

Mustafić je naglasio da je iz sredstava informisanja saznao da su ga “dotični okarakterisali kao stoprocentno neuračunljivu osobu”.

“Takav brutalan napad na moju ličnost može se mjeriti sa prvim atentatom na mene i moju kompletnu porodicu kada je srebrenička mafija 25. maja 1993. godine izvršila ubistvo u pokušaju mene i moje familije”, istakao je Mustafić, koji godinama tvrdi da su sve zvanične priče o dešavanjima u Srebrenici laž i prevara, da je “haos izrežiran u kuhinji međunarodne zajednice”, a da je Alija Izetbegović bio saučesnik zločina zajedno sa mafijom iz Srebrenice na čelu sa Naserom Orićem.

On je dodao da “osoba koja preživi sedam mjeseci sarajevskog pakla, izađe iz Sarajeva puzeći sedam noći preko aerodromske piste, šumskim putem prođe kroz teritoriju preko koje je izvjesnije poginuti nego doći do Srebrenice, gdje po kuloarima bude ‘osuđena’ na smrtnu kaznu od mafije, preživi trostruko izvršenje ‘presude’ u vidu podlih atentata, izgubi kompletnu mušku populaciju iz najuže familije, sve životne prijatelje i sve političke saradnike, preživi oko 280 dana brutalnog ropstva i nakon svega u postratnom periodu doživi sve psihičke i fizičke neprijatnosti samo zbog krivice što je živa, mora imati rane i na duši”.

“Tako preživjeloj osobi ako ne ostanu rane i na duši onda je takva osoba urođeni idiot. Rane na duši su ogromne, ali one nikada nisu mogle pomutiti moj zdravi razum, te ne dozvoljavam ni po koju cijenu da me osobe koje su patolški slučajevi po rođenju proglašavju neuračunljivim”, poručio je Mustafić.

On je najavio da će, zbog nanesenih novih duševnih bolova, zatražiti zaštitu na sudu i podnijeti odšteteni zahtjev za duševne patnje.

“Pored toga, zahtijevam da nepristrasni konzilijum vrhunskih medicinskih stručnjaka provede vještačenje i utvrdi moje psihofizičko stanje, a nakon toga ću izričito tražiti od Tužilaštva i Suda BiH da pokrenu krivični postupak protiv osoba zbog kojih sam preživio najveće fizičke i duševne patnje koje može izdržati samo osoba koja je u Božijoj milosti”, naveo je Mustafić.

U Sudu BiH juče je prekinuto suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine zbog, kako je obrazloženo, neprikladnog ponašanja svjedoka Tužilaštva BiH Ibrana Mustafića.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić kaže da je suđenje prekinuto radi zaštiti digniteta suda.

Na samom početku suđenja odbrana optuženog Orića informisala je Sud da posjeduje dokumentaciju iz koje se vidi da je Mustafić stoodstotni invalid sa dijagnozom “trajno poremećene ličnosti”, te je na taj način nastojala da ospori kredibilitet svjedoka.

Prilikom davanja ličnih podataka, Mustafić je rekao da je sposoban za suđenje i da se “osjeća izvanredno”. Međutim, više je puta upozoren da daje kratke i jasne odgovore bez dodatnih obrazloženja.

S obzirom na način na koji je svjedok komunicirao sa sudom, sudija Maksumić je prekinuo suđenje da bi tužilac razgovarao sa svjedokom i utvrdio da li je sposoban za današnji iskaz.

Nakon kraće pauze, Sud je odlučio da saslušanje bude prekinuto te predložio sudsko vještačenje radi utvrđivanja Mustafićeve procesne sposobnosti.

Tužlac Miroslav Janjić rekao je da će se u narednih nekoliko dana izjasniti da li će saslušati ovog svjedoka, koji se, dodao je, do sada nije ovako ponašao.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Naredno ročište zakazano je za 12. juli.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Ibran Mustafić svjedok Nasera Orića: „Sve priče o Srebrenici su laž i prevara“

Prekinuto suđenje, svjedok vrijeđao sudiju

Suđenje Oriću- zaštićeni svjedok izložen prijetnjama (VIDEO)

Suđenje Oriću: Svjedok potvrdio zarobljavanje srpskih vojnika …

Suđenje Oriću- Potvrđeno da je Mitar Savić pogođen u glavu …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: