Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prekinuto suđenje, svjedok vrijeđao sudiju

U Sudu BiH danas je prekinuto suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine zbog, kako je obrazloženo, neprikladnog ponašanja svjedoka Tužilaštva BiH Ibrana Mustafića.

Suđenje Naseru Oriću Foto: Screenshot/YouTube
Suđenje Naseru Oriću Foto: Screenshot/YouTube

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić kaže da je suđenje prekinuto radi zaštiti digniteta suda.

Na samom početku suđenja odbrana optuženog Orića informisala je Sud da posjeduje dokumentaciju iz koje se vidi da je Mustafić stoodstotni invalid sa dijagnozom “trajno poremećene ličnosti”, te je na taj način nastojala da ospori kredibilitet svjedoka.

Prilikom davanja ličnih podataka, Mustafić je rekao da je sposoban za današnje suđenje i da se “osjeća izvanredno”. Međutim, više je puta upozoren da daje kratke i jasne odgovore bez dodatnih obrazloženja.

Mustafić je napomenuo da je sa optuženim Orićem u bližem srodstvu i da je spreman da zbog svojih izjava bude izložen čak i krivičnom gonjenju.

S obzirom na način na koji je svjedok komunicirao sa sudom, sudija Maksumić je prekinuo suđenje da bi tužilac razgovarao sa svjedokom i utvrdio da li je sposoban za današnji iskaz.

Nakon kraće pauze, Sud je odlučio da današnje saslušanje bude prekinuto te predložio sudsko vještačenje radi utvrđivanja Mustafićeve procesne sposobnosti.

Tužlac Miroslav Janjić rekao je da će se u narednih nekoliko dana izjasniti da li će saslušati ovog svjedoka, koji se, dodao je, do sada nije ovako ponašao.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Naredno ročište zakazano je za 12. juli.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Suđenje Oriću- zaštićeni svjedok izložen prijetnjama (VIDEO)

Suđenje Oriću: Svjedok potvrdio zarobljavanje srpskih vojnika …

Suđenje Oriću- Potvrđeno da je Mitar Savić pogođen u glavu …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: