fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Moravjecki: Istražiti koliko je zaista Poljaka ubijalo Jevreje

Poljski premijer Mateuš Moravjecki obećao je da su moguće izmene u zakonu koji pretnjom zatvora štiti Poljsku državu i Poljake kao narod od kleveta da su bili saučesnici Hitlerove Nemačke u Holokaustu i čak je u intervjuu nemačkom listu Velt pozvao naučnike da istražuju te slučajeve kada su Jevreje pljačkali i ubijali pojedini Poljaci.

Mateuš Moravjecki Foto: AFP
Mateuš Moravjecki Foto: AFP

„Istina je da su u stravičnim uslovima kakvi su bili u okupiranoj Poljskoj bile stotine i hiljade ljudi koji su vršili zločine, izručujući Jevreje. Naravno da će o tome moći da se piše. I ne samo o tome. Iz debate sam izvukao zaključak da je potrebno da se pokrenu zajednički (poljsko-izraelski) naučni projekti, da se razjasni koliko je bilo takvih ljudi“, kazao je Moravjecki u intervjuu koji u celosti objavljuje danas i poljski dnevnik Gazeta viborča.

Poljski premijer izjavio je da Poljska mora da razjasni svoj ugao gledanja jer su drugi decenijama navikli da joj pripisuju tuđe zločine a da je put preko zakona i zatvorskih kazni za klevetu dobar put jer u mnogim zemljama u zakonu postoji krivično delo laži o Holokaustu.

„Laž o Holokaustu kažnjava se u mnogim zemljama. Idemo tim putem. Predsednik Andžej Duda potpisao je zakon i odmah zatražio mišljenje Ustavnog suda, znači može da se menja“, kazao je Moravjecki.

Moravjecki: Poljaci, Grci i Srbi nisu sarađivali s Hitlerom

Zbog zločina Poljaka pojedinaca nad Jevrejima i pogroma, kojih je bilo i posle rata, 1946. godine u gradu Kjelce, Izrael, SAD i jevrejske organizacije protumačile su izmene zakona o IPN-u kao pokušaj da se spreče svedočenja preživelih iz Holokausta da su se krijući se od nacista plašili isto tako i suseda Poljaka da ih ne opljačkaju, ne izruče Nemcima ili sami ne ubiju.

„Ne sme da se gubi iz vida situacija u Poljskoj koju je okupirala Nemačka. Sigurno znate za češko selo Lidice, spaljeno 1942. godine u kojoj su pobijene stotine žitelja. U Poljskoj je bilo 800 takvih sela a njihova imena niko ni ne zna“, rekao je Moravjecki.

Poljski premijer podsetio je da je Poljska zbog rata i nemačke okupacije i kasnije komunističkog razdoblja koje je usledilo izgubila 50 godina svoje istorije.

„Moramo da kažemo istinu o tim vremenima i Evropa mora da je čuje“, rekao je Moravjecki.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Vezane vijesti:

Moravjecki: Samo Poljaci, Srbi i Grci nisu bili Hilterovi kolaboranti

Kačinjski: Poljaci neće plaćati danak za Holokaust

Protest preživelih u holokaustu ispred ambasade Poljske u Izraelu

Duda potpisuje prijedlog zakona o Holokaustu

Poljska otkazala posjetu izraelskog ministra

„Očekujemo pomoć saveznika u zaštiti istine o Holokaustu“

Varšava neće ograničiti debatu o Holokaustu

Memorijalni centar Holokausta kritikovao zakon Poljske

Poljski Senat usvojio sporni zakon o holokaustu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: