Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kačinjski: Poljaci neće plaćati danak za Holokaust

Varšava — Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski izjavio da je vredelo sukobiti se sa Izraelom i SAD povodom zakona o Holokaustu.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Po tom novom zakonu zatvorom se kažnjavaju optužbe da su Poljaci kao narod i Poljska kao zemlja saučesnici u Holokaustu jer Poljska ne može da dopusti da danak za nemačke ratne zločine plaćaju Poljaci.

„Vredelo je da zbog izmena Zakona o Institutu pamćenja naroda izložimo riziku odnose sa Izraelom i SAD. Do sada nismo imali nikakvu istorijsku politiku u zaštiti ugleda Poljske i istorijske istine. Trebalo je početi od nečega. Iz poslednjeg spora može da izadje i nešto dobro. Masivno je preneta poruka da to nisu bili poljski koncentracioni logori, već nemački“, kazao je Kačinjski u intervjuu provladinom nedeljniku Do žeči.

Izmene zakona o IPN koje uvode kaznu zatvora do tri godine za bilo kakvo pripisivanje učešća poljskom narodu i poljskoj državi u ratnim zločinima tokom nemačke okupacije Poljske usvojene u poljskom parlamentu 2. februara u Izraelu, SAD ali i Evropi shvaćene su kao pokušaj da se spreči bilo kakvo pominjanje zločina Poljaka nad Jevrejima, antisemitizma posebno na poljskom selu i pogroma kojih je bilo, čak i posle rata 1946. godine u gradu Kjelce.

Na insistiranje Izraela koji je još pre više od godinu dana izneo zamerke i upozorio da će Jevreji koji su preživeli holkaust to shvatiti kao zabranu da govore da su se plašili da ih ne pobiju ili izruče Nemcima i poljski susedi, u zakon je uneta odredba da se kazne ne odnose na umetnički izraz i naučno istraživanje.

„Taj projekt ne služi da se ograniči naučno istraživanje. Ili da se priča da Poljaci uopšte nisu ubijali Jevreje ili da šaljemo u zatvor Jevreje koji bi rekli da su njihove bliske ubili poljski seljaci. Nikada to nismo poricali, jer bi to bilo poricanjestvarnosti. Ali, molim, treba pamtiti da se to dešavalo na ogromnom talasu kriminala u vreme Drugog svetskog rata. Jevreji su bili žrtve bandita češće, jer su bili najbespomoćniji, često su imali imovinu a Nemci su stvarali takvu atmosferu koja je svim demoralisanim elementima davala hrabrost za takva dela“, kazao je Kačinjski.

Lider poljske vladajuće stranke izjavio je da se ne sme dopustiti da Poljaci i Poljska plaćaju danak za zločine koji su izvršili Nemci i pohvalio što su povodom tog spora oko poljskog zakona i šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel i tokom vikenda Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovili da koncentracioni i logori smrti poput Aušvica nisu bili poljski već nemački logori a da Nemačka preuzima svu odgovornost i za ratne zločine i Holokaust.

Oštru zamerku Izraela, SAD i jevrejskih organizacija i u Poljskoj i širom sveta da su propisi neprecizni i kazna zatvora doduše ne prete naučnicima i umetnicima ali se već izlaže riziku svaki novinar koji napiše članak o antisemitizmu ili nekim zločinima Poljaka nad Jevrejima, Kačinjski je odbio upozorivši da nije samo u pitanju fraza „poljski koncentracioni logori“.

„Ne možemo da se ograničimo samo na izraz ´poljski logori´ jer bi to otvorilo put daljim neosnovanim optužbama. Već sada padaju optužbe o nekakvim stotinama hiljada navodnih zločina Poljaka. Moramo protiv toga da se branimo“, kazao je Kačinjski.

Predsednik Poljske Andžej Duda uprkos protestima i apelima iz Izraela, SAD i od Jevreja šriom sveta potpisao je kontroverzne izmene zakona ali je istovremeno zatražio od Ustavnog suda da proveri da li ne ugrožavaju slobodu govora i pravo Jevreja koji su preživeli Holokaust da svedoče i o onima Poljacima koji su iz pohlepe, zbog novca, za šta u poljskom jeziku postoji poseban izraz „šmalcovnjik“, ucenjivali, pljačkali, izručivali Jevreje nemačkim okupatorima ili ih ubijali sami.

(Beta)

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Protest preživelih u holokaustu ispred ambasade Poljske u Izraelu

Duda potpisuje prijedlog zakona o Holokaustu

Poljska otkazala posjetu izraelskog ministra

„Očekujemo pomoć saveznika u zaštiti istine o Holokaustu“

Varšava neće ograničiti debatu o Holokaustu

Memorijalni centar Holokausta kritikovao zakon Poljske

Poljski Senat usvojio sporni zakon o holokaustu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: