fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Momčilo Pavlović: Sretenjski ustav je uzeo najbolje što je mogao iz Evrope

O tom državnom prazniku i našim svetkovinama, razgovarali smo sa Momčilom Pavlovićem, direktorom Instituta za savremenu istoriju

Momčilo Pavlović
Momčilo Pavlović

Prođe još jedna (ne)mirna nedelja, a sa njom i Dan primirja u Prvom svetskom ratu. O tom državnom prazniku i našim svetkovinama, razgovarali smo sa Momčilom Pavlovićem, direktorom Instituta za savremenu istoriju.

* U čemu je važnost tog 11. novembra 1918. godine?

– Sećanje na Veliki rat danas u Srbiji učvršćuje srpsku državnost i srpski identitet. To su simboli stradanja, nade i vaskrsenja. Niko nije verovao da će posle 1915. godine srpska vojska i srpska država vaskrsnuti.

* Simbol vaskrsnuća je cvet Natalijine ramonde?

– On je uzet i za Albansku spomenicu i veliki simbol naše državnosti.

* Da li se taj cvet dovoljno „rascvetao“ kroz današnja praznovanja?

– Srbija je u velikoj konfuziji. Praznici su ogledalo države i društva. Pred naletom drugih problema oni se zaboravljaju. Mi nekako ne umemo da prenesemo taj transfer između onih pre nas, ka nama. Mediji u tom prenošenju mogu da budu od velike koristi.

* To je slučaj i sa našim nacionalnim praznikom Sretenje.

– Sretenje je simbol moderne srpske države. Sretenjski ustav je uzeo najbolje što je mogao iz Evrope. Srbija se nije plašila Evrope. Nažalost, svi ti praznici se koriste za iskazivanje sadašnjih političkih ili stavova, ili dilema, ili podela. I onda se to pretvori u sredstvo za sukobe ili manipulacije.

* Dokle ćemo se deliti?

– Možemo se razlikovati u mišljenju, ali mora da postoji određeni stepen nacionalne solidarnosti i kohezije. Makar kada su u pitanju državni praznici, znamenite ličnosti kojima dugujemo što smo danas ovde ovakvi kakvi jesmo.

* Kako dostići taj visoki stepen solidarnosti?

– To bi trebalo da bude jedna sinhronizovana akcija, koja bi pokazala koliko verujemo i volimo sopstvenu državu. Ako verujete u državu, odnosno ljude na vlasti i sistem, vi ćete graditi takve praznike. Ako ne verujete, sve ćete relativizovati.

* Šta vam je, van istorijskog konteksta, obeležilo proteklu nedelju?

– Proslavili smo Svetog Dimitrija u radosti sa dragim prijateljima. Pripremao sam se i za dijalog o Kosovu, a ne za dijalog o dijalogu, već da vidimo šta mi istoričari možemo da kažemo Srbiji i narodu. I da eventualno ponudimo neko rešenje.

Autor: Ivan Lovrić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Pavlović: Jugoslavija je mogla da opstane… | Jadovno 1941.

Momčilo Pavlović: Srbi treba da se ponose ulogom u borbi …

Cilj Zapada da „uši i perčini“ Srbije ne štrče | Jadovno 1941.

Srbima nametnuto ili da ginu ili da budu izdajice | Jadovno …

Momčilo Pavlović: Do mira je dalek put | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: