fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Cilj Zapada da „uši i perčini“ Srbije ne štrče

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Momcilo_ Pavlovic.jpg

Beogradski istoričar Momčilo Pavlović ocijenio je da je krajnji imperijalni cilj Zapada prema Beogradu – postrojavanje Srbije uz zapadni blok i da njene „uši i perčin ne štrče“, kao i da je svede na nivo male beznačajne balkanske državice sa kojom može da se potkusuruje u svojim namjerama.

Pavlović je za Srnu rekao da se imperijalna politika Zapada koja se provodila prije 100 godina ne razlikuje od one koja se provodi danas prema Srbiji i regionu Balkana.

„Srbi u ratu pobede, a u miru gube, za razliku od Nemačke, koja gubi ratove, a u miru kao ozbiljan narod i velika ekonomija i država postigne ono što nije postigla u ratu“, rekao je Pavlović, koji je učestvovao na skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/ o „Mladoj Bosni“.

On je rekao da je poslije atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, rat sa Srbijom dogovoren u narednih pet dana, a sve ostalo do napada na Srbiju bila je konspirativna diplomatija ili narodski rečeno „da se Vlasi ne sjete“.

Odmah poslije atentata, kaže Pavlović, međunarodna pozornica je bila pripremljena za sukob, a Beč je računao da će za sedam dana da osvoji Beograd i stigne do doline Morave, a onda da pregovara.

Rusija se, kaže Pavlović, iz svojih razloga stavila na stranu Srbije.

„Počela su tumačenja da je mala zemlja Srbija kriva za Prvi svjetski rat, ali nikada mala zemlja ne može biti kriva za veliki rat. Za veliki sukob su potrebni veliki razlozi. Olako se Srbiji pripisuje krivica za rat“, rekao je Pavlović.

Na skupu u SANU o „Mladoj Bosni“ učestvovali su srpski istoričari iz Srbije, Republike Srpske, kao i njemački istoričar Andreas Braher, a pročitan je rad ruskog analitičara Leonida Rešetnjikova o učešću Rusije u Prvom svjetskom ratu.

Rešetnjikov je u svom tekstu istakao da je Veliki rat nije bio potreban Rusiji, niti je za Rusiju bio imperijalistički, nego je ona ušla u njega iz etičkih razloga i u njemu odnijela i moralnu pobjedu.

On je naveo da je Rusija pomogla Srbiji u tom ratu iz pravoslavnih i bratskih razloga, iako nije imala nikakvu ekonomsku ili neku drugu korist.

Rešetnjikov je napomenuo da humanitarnu pomoć Rusije srpskom narodu u tom periodu.

Na skupu je istaknuto da je Austrougarska namjerno zanemarila da je „Mlada Bosna“ bila pokret nove revolucionarne omladine, predstavljajući tu organizaciju kao posljedicu velikosrpskog nacionalizma iz Srbije, te da je Prvi svjetski rat bio dugo i pažljivo planiran ratni sukob Beča sa Srbijom.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Momčilo Pavlović: Srbi treba da se ponose ulogom u borbi 

Prva međunarodna konferencija o kompleksu ustaških logora 

SAMI SEBI NEPRIJATELjI: Leskovac sravnjen po želji Koče …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: