fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Molitveno i liturgijsko slavlje u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Rujanima

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Rujanima, Fotografija: Rajko Krčmar

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Rujanima, Fotografija: Rajko Krčmar

SRPSKA PRAVOSLAVNA EPARHIJA BIHAĆKO-PETROVAČKA
PAROHIJA GUBINSKA

Poziva sve blagočestive parohijane, da svojim prisustvom i učešćem uveličaju molitveno i liturgijsko slavlje, koje će se održati u subotu 15. oktobra 2011. godine s početkom u 10:00 časova, u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Rujanima.

DOBRO NAM DOŠLI!
S Božijim blagoslovom,
paroh-administrator gubinski
Protojerej -stavrofor Željko Đurica

Izvor: www.lijevno.com

U Rujanima više nema Srba

U subotu 15. Oktobra 2011. godine, u 10.00 časova, povodom Pokrova presvete Bogorodice u selu Rujani između Livna i Grahova ispod Dinare, održaće se liturgija i parastos mučenicima Ognjene Marije Livanjske gdje su stradali za vrijeme Drugog svjetskog rata Srbi iz tih poddinarskih sela u mučeničkoj jami Ravni Dolac. Danas u pet susjednih srpskih sela nema ni jednog Srbina.

U stravičnoj jami Ravni Dolac iznad sela Rujana bačeno je živih 230 Srba, pretežno žena i djece u jamu duboku 55 m. Poslije 6 nedjelja i tri dana (45 dana) uspjelo se spasiti jedanaestoro. Bačeni su na Ognjenu Mariju 28. jula 1941. godine, a spaseni na Usekovanje glave Jovana Krstitelja 11. septembra.

Danas su još žive tri mučenice, a jedna od njih: Boja Radeta rođ. Lalić, koja živi u selu Guber kod Livna, prisustvovaće liturgiji i parastosu i iznijeće svoja sjećanja na ta mučenička stradanja prije 70 godina. Još je živa i Milica Maljković rođ. Bošković koja živi u Surčinu i Mara Jurić rođ. Lalić, živi u Banatskom Despotovcu.

Nakon toga će u Livnu, u mučeničkoj kripti Ognjene Marije, gdje su 1991. godine sahranjene mošti 3500 srpskih stradalnika uz sasluženje blaženopočivšeg patrijarha Pavla, biti služen pomen žrtvama. Zatim će se u selu Čelebić obići stratište gdje su u školi zaklani Srbi od strane lokalnih ustaša, i  u selu Vrbica u manastiru Vrbica, koji je obnovila majka poginulog kanadskog oficira UMPROFORA Marka Ležera, koji je pomagao povratnike Srbe i koji je poginuo u Avganistanu, biti služen pomen žrtvama jame Bikuša i za dušu Marka Ležera.

U selu Crni Lug poklonićemo se moštima sveštenomučenika Nestora mileševsko-crnoluško-krajiškog, koji je mučenički stradao u oktobru 1941. godine, koji je bio iguman manastira Mileševa, a koji je rođen u Crnom Lugu 1900. godine, u mirjanstvu Lazar Trkulja, zamonašen u manastiru Rakovica od strane patrijarha Dimitrija 1924. godine i za vrijeme igumana Platona Jovanovića potonjeg sveštenomučenika vladike banjalučkog.
Crkvu u Crnom Lugu je započeo graditi 1910. godine proto Milan Bilbija. On je bio oženjen Milicom Vojvodić iz Srba, koja je bila sestra od tetke Nikole Tesle. Njihov sin Vladeta bio je član Mlade Bosne i učesnik atantata 1914. i postradao od ustaša u jami Jadovno 1941 godine. Njihova kćerka Jelena bila je prvi spiker radio Beograda od njegovog osnivanja.  Proto Milan je krstio Gavrila Principa, koji je mučenički stradao od austro-ugarske vlasti. Otac Milan je podnio neviđene muke u Livnu. Milanov otac proto Ilija Bilbija bio je četovođa bosanko-hercegovačkog ustanka 1875-1878. godine. Kao priznanje dobio je 1876. godine srpsku Medalju za hrabrost. To su preci, deda i pradeda sadašnjeg prote Voje Bilbije, koji je duhovnik haških oštuženika u Hagu i koji je pravio kivot sv. Simeona Mirotočivog koji se nalazi u manastiru Hilandar na sv. Gori i kivot prepodobne Anastasije majke sv. Save, koji se nalazi u manastiru Studenica.

Pošto se u crkvi u Rujanima samo jednom godišnje služi liturgija jer nema Srba u tom mjestu, pozivamo potomke i poštovaoce da prisustuju navedenim događajima.

 

Majstorović Nebojša

Vezane vijesti:

Dan kada su me bacili u jamu

70 GODINA OD STRADANjA SRBA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: